Това съобщиха от Здравното министерство

В България са потвърдени два случая на маймунска шарка. Това става ясно от информация, разпространена от Министерството на здравеопазването. Заболелите са мъже на възраст съответно на 41 г. и на 44 г.

И двамата са хоспитализирани в лечебни заведения на територията на столицата и са в добро общо състояние. Лабораторните проби, изпратени от лечебните заведения, са потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести чрез специфични real time PCR анализи.

По-младият мъж е постъпил на 20 юни в Катедрата по инфекциозни болести на ВМА със съмнения за варицела. В резултат на направените в широк обем изследвания, в това число и в Националния център по заразни и паразитни болести, е потвърдена диагнозата маймунска вариола. Към момента пациентът се намира в добро състояние, с обратно развитие на обрива. Още с постъпването му в болницата е изолиран в самостоятелна стая, като са предприети всички необходими предпазни мерки, съобщиха от лечебното заведение.

По първоначални данни и двамата заболели съобщават за пътувания в чужбина в рамките на предходните две седмици - съответно в Испания и във Великобритания, без да дават информация за контакт с болни от маймунска вариола.

Първите случаи коментира и директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова. Тя уточни, че не става дума за разпространение на заболяването у нас. „Това са вносни случаи. Тече епидемиологично проучване. Пациентите вече са добре - със завехнали обриви. Нямат температура, стабилизирани са”, уточни тя.

Проф. Христова обясни, че болният може да зарази тесен кръг хора около себе си, които са в близък контакт с него - членове на домакинството, здравни работници, ако не внимават. Не става дума за възможност за епидемично разпространение”, категоричен е директорът на НЦЗПБ.

ВСИЧКО ЗА МАЙМУНСКАТА ШАРКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.