Това заяви председателят на ДПС от Брюксел

Ако няма диалог, най-естественият изход е избори. Това заяви днес председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред български журналисти в Брюксел, попитан за възможностите Народното събрание да продължи работа в сегашния си състав след вчерашния вот на недоверие към правителството и очакваната оставка на премиера Кирил Петков в понеделник.

„В момента има край на логически процес, защото те загубиха мнозинството си”, коментира той по повод управлението на четворната коалиция. Карадайъ заяви, че на първо място е важен диалогът. „Отказът от диалог в последните 12 години в полето на политиката в България е факт, затова в последните седем години призоваваме за нормалност в политиката. Нормалността започва с диалог”, категоричен е лидерът на ДПС.

Карадайъ посочи, че правителството, което определи като „най-лошото от демократичните промени насам”, е действало арогантно и не си взима поука, защото назоваването на опозиционни сили като „мафия” и „задкулисие” не им прави чест.

„Какво задкулисие и връзка с г-н Пеевски, когато е на първия ред в Народното събрание”, попита той. „Самите те са функция на задкулисието в България в последните 25 години на „олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев”, те са техен слугинаж. Това цяла България го знае и всичките им действия го доказват”, каза Карадайъ по повод управляващите, предаде кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Той обясни, че тази сутрин е наблюдавал как се правят оценки за политически опоненти в България. „Мисля, че автооценката, която слушаме от последната половин година, и в момента тази арогантност и агресия, която показват тези хора, които загубиха властта и своето мнозинство - не им прави чест. Не си взимат поуката”, категоричен е лидерът на ДПС.

ДПС внесе в НС предложение за РСМ

Той изрази надежда да има решение час по-скоро за Република Северна Македония и отбеляза, че е очаквал това да се случи още днес, до началото на заседанието на Европейския съвет. По неговите думи е имало възможност въпросът да се реши „по бърза писта”, защото френското предложение за изход от спора между София и Скопие е добро, макар и с недостатъци.

„Последните две години има застой, което увеличава евроскептицизма и създава предпоставки за други външни влияния и участие на други фактори в региона. Особено през последната една година този процес се забави, а в последните шест месеца нищо не се случи, повече се навреди на процеса, защото имаше различно говорене в Брюксел, с нашите съседи и в България. Няма как всичко едновременно да е вярно”, обобщи Карадайъ.

Междувременно президентът на Франция Еманюел Макрон поздрави лидера на ДПС и цялата партия за активните действия на Движението в подкрепа на европейската интеграция на Северна Македония и целите Западни Балкани. Двамата проведоха разговор на Срещата на върха на европейските либерали в Брюксел. В нея участваха държавни и правителствени ръководители, председатели на партии от европейското либерално семейство.

Карадайъ имаше още разговори с премиерите на Нидерландия - Марк Рюте, на Белгия - Александер де Кро, на Люксембург - Ксавие Бетел, на Естония - Кая Калас, и на Ирландия - Мишел Мартин.

„Днес на Съвета на либералите получихме много поздравления за усилията, които полагаме като ДПС и за действията, които вършим в България във връзка с разширяването на ЕС и по-конкретно на Западните Балкани и Северна Македония”, подчерта той.

 

 

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.