Коментар на Татяна Буруджиева, Иван Демерджиев, Левон Хампарцумян и Момчил Дойчев

Какви са хипотезите след падането на кабинета „Петков” – по тази тема коментираха политологът Татяна Буруджиева, бившият министър на правосъдието Иван Демерджиев, финансистът Левон Хампарцумян и политологът Момчил Дойчев.

„Това може да бъде начало на различни неща. Все още остава хипотезата в този парламента да се направи правителство. Може да се отиде и на избори. За мен въпросът е скоростта, с която ще отидем на избори – дали ще е октомври или по-късно”, заяви Буруджиева.

„Мисля, че моделът ГЕРБ-ДПС никога повече не може да сработи, ако има кой да пита защо правите това или онова. Той беше октоподизирал държавата във всичките й институционални превъплъщения и нямаше мърдане”, каза Хампарцумян.

Според Демерджиев част от причините за трусовете в коалицията са „забавянето на темпото и бавните и неуверени ходове в борбата с корупцията и налагането на върховенството на правото”. „Ако там имаше темп, качество и резултат, мисля че днес нямаше да сме изправени пред ситуацията, пред която сме”, коментира той.
 
„Опасност за връщане на статуквото винаги съществува. Срещу институционализацията и връщането на пленената държава се води една война, която се нарича хибридна. Тя се води не само от отвън, но и от България. Според мен, въпреки всичко, не може старото да се върне”, каза Дойчев.
 
Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.