Социологът Елена Дариева посочи, че ГЕРБ са се възползвали от ситуацията с РСМ и са извлекли дивиденти

"По Конституция ако трябва да се вземе решение за позиция на България в ЕС, то трябва да бъде  взето от изпълнителната власт. Петков трябваше да инициира решение. ПП имаха надежда, илюзия, че ще привлекат ИТН към своята позиция. Премиерът блокира малката възможност на втори план за решение като премести заседанието на МС. Той се е страхувал да повдигне темата преди вота на недоверие. Авторитетът му пред европейските ни партньори много олеква. Това заяви политологът д-р Румяна Коларова за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

По думите й губим престиж заради ПП, но същевременно го печелим заради ГЕРБ и ДПС. "Линиите на деление са взаимно пресичащи се - БСП и ИТН са от другата страна. Коалицията събира несъвместими противоположности", подчерта тя.

Социологът Елена Дариева посочи, че ГЕРБ са се възползвали от ситуацията и са внесли своя декларация по темата с РСМ. "В момента всички формации без "Възраждане" и ИТН подкрепят френското предложение за вдигане на ветото. Задават се нови избори наесен и темата РСМ ще бъде една от точките в предизборната кампания. ИТН, "Възраждане", БСП, ВМРО, "Български разход", ще разчитат на нея. ГЕРБ извлече дивиденти, показаха последователност, стабилност и устойчивост", коментира Дариева.

Според нея темата за Македония е вододел. "Има много играчи, вперили взор в нея. Това взаимно ги обезсилва, този ресурс е краен дял, колкото повече играчи проявят интерес, взаимно се обезсилват. Създаването на работещо мнозинство в този парламент е все повече мисия невъзможна", счита тя. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.