Темата скара депутатите

Планираното увеличение от 12% на пенсиите с актуализацията на бюджета е под въпрос. Причината - актуализацията все още не е минала на второ четене и не се знае дали НОИ ще има достатъчно време за новите разчети. 

Още на обсъжданията при първо четене депутатите обявиха, че ако до 24 юни не се финализира цялото прекрояване на бюджета - НОИ може би няма да има време да направи новите сметки, така че парите да стигнат до пенсионерите в началото на юли. 

Според сега действащия бюджет е заложено 6% увеличение на пенсиите.

Между депутатите днес се появи спор кое от двете увеличения ще влезе в сила. 

“Не се прие издърпването на датите за малките бюджети и така датите се изнесоха напред, пенсионерите ще получат 6.1% увеличение на пенсиите”, каза депутатът от “Продължаваме Промяната” Искрен Арабаджиев. 

“От 1 юли пенсиите можеше да станат 20%. Това, че на 1 юли изтече срока и няма да могат да бъдат приети се дължи на следните субекти - ГЕРБ “Възраждане” ДПС и ИТН, днес на тази дата трябваше да се приемат двата малки бюджета”, обясни Румен Гечев от БСП.

“В тази програма която беше предложена през миналата седмица няма точка за държавното обществено осигуряване, това което се опитват да наложат, че няма получат пенсии заради опозицията, е лъжа”, каза Деница Сачева от ГЕРБ.

“Българските пенсионери трябва да бъдат спокойни, ако не получат увеличението от началото на месец юли, ще го получат или на друга дата през юли, или през август”, обясни Хасан Адемов от ДПС. “Явно БСП са изнервени по някаква причина”, каза още той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.