Украинските сили са получили заповед да се изтеглят от Северодонецк

Украинските сили са получили заповед да се изтеглят от Северодонецк. Това съобщи украинският областен управител на Луганска област Сергей Гайдай. Този град в Донбас се превърна през последния месец в арена на най-тежките сражения от началото на руското нахлуване в Украйна. Водят се улични боеве, а настъплението на руските сили върви бавно и мъчително.

Засега не е ясно дали украинските сили ще бъдат изтеглени веднага и какъв ще бъде графикът на изтеглянето. В подземията на местния заводски комплекс „Азот” се укриват около 500 души. Ако Северодонецк падне, единственият град в областта, който ще остане в украински ръце, ще е съседният Лисичанск. По-рано в петък стана ясно, че украинските сили са отблъснали руска атака срещу южните покрайнини на Лисичанск.

„Оставането на позиции, които са напълно разрушавани вече месеци наред, няма смисъл. Особено да останем заради самото оставане”, каза Сергей Гайдай, губернатор на Луганска област.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.