Идеята е пътуването да се заплаща според времето, в което се ползва – 30 или 60 мин.

Важни промени в цената на билета за градския транспорт в София. Идеята е пътуването да се заплаща според времето, в което се ползва транспорт – половин или един час. Предложенията на общинските съветници в момента се обсъждат. Ако бъдат приети, пътуването в рамките на 30 минути ще струва лев и 60. Ако е един час – 2 лева и 20 стотинки. Важно уточнение е, че в рамките на тези половин или един час пътниците ще имат право да се прекачват на различни превозни средства. От общината казват, че новите цени не означават поскъпване. Част от пътниците обаче не са съгласни.

Билетът за 30 минути предвижда ползването на повече от едно превозно средство, но само ако пътникът успее да се прекачи преди да изтече валидността му. За Лилия, която всеки ден пътува с автобус, а след това с трамвай, това е невъзможно. За нея цената на билетчето ще стане 2 лева и 20 стотинки. Ади е в същата ситуация, когато пътува в час пик и има задръствания.  Илона Георгиева пък ще може да използва пълноценно билета, който общината нарича 30 плюс. „Аз лично до местата, до които пътувам, бих успяла, но реално погледнато това е просто, защото са наблизо”, обяснява тя.

Столичният общински съвет одобри икономическата рамка за градския транспорт

Запазва се „Умна дневна карта“, която е на стойност 4 лева и може да се ползва между 00:00 часа и 23:59 часа. Също така ще бъде въведена и Електронна карта за 24 часа. Тя ще важи и за нощния транспорт и ще струва 6 лева. Тридневната карта за всички линии ще бъде трансформирана в електронна такава и ще е на стойност 15 лева. С новия тарифен план се предвижда и въвеждане на Карта за календарна седмица – пет поредни дневни карти с агрегация. Тя ще струва 20 лева. Предвижда се въвеждане на годишни карти за ученици и студенти на преференциални цени – 200 лева за година. 

За младежи до 26-годишна възраст, които не спадат към групата на учениците и студентите, ще бъде въведена месечна карта на стойност 25 лева и годишна – 250 лева. Родителите, които са в отпуск за отглеждане на дете до 2 години също ще бъдат облагодетелствани от новия тарифен план. За тях се предвижда карта на стойност 10 лева месечно за цялата градска мрежа.

С въвеждането на новите краткосрочни превозни документи („Билет 30 +“, „Билет 60 +“) отпадат старите за еднократно пътуване без право на прекачване, продавани от будките на Центъра за градска мобилност или от водача на превозното средство. 

Новите цени все още се обсъждат и ще бъдат гласувани в Столичния общински съвет най-рано след месец. „Работната група я е приела с пълен консенсус, всички политически сили подкрепят тази тарифна политика”, увери зам.-председателят на Столичния общински съвет Прошко Прошков.

А заради финансовата криза, в която се намира градският транспорт, автобусите ще се движат по-рядко през лятото, а през юли и август няма да се движат автобусите 45, 122 и 294.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.