Спектакълът ще се състои в авиобаза „Граф Игнатиево“

С въздушна демонстрация в авиобаза „Граф Игнатиево“ утре тържествено ще бъде отбелязана 110-та годишнина от създаването на бойната ни авиация. В 4-часовия въздушен спектакъл ще участват над 10 вида летателна техника. Входът ще е безплатен за всички, а БДЖ осигурява 8 допълни влака до авиобазата.

Първият боен полет в България и Европа е проведен от българските летци Радул Милков и Продан Таракчиев на 16 октомври 1912 година, няколко дни след избухването на Балканската война. Продължителността му е 50 минути, а подвигът на българските пилоти е записан със златни букви в историята на българските Военновъздушни сили.

Демонстрация на бойно маневриране, прихващане на нарушител във въздуха, фигури от висшия пилотаж, евакуация от неприятелска територия и гасене на пожари от въздух ще покажат екипажите от Военновъздушните ни сили. Мотото на парада е „Ще пребъдем!“.

„Трябва да съхраним способностите на военната авиация, защото българското небе трябва да се пази от български летци. Както много пъти сме казвали за разлика от други, ние не пазим територия, ние пазим родината”, заяви подп. Стоян Петков, пилот в авиобаза „Граф Игнатиево“.

Атрактивното шоу в небето ще продължи утре 4 часа. Генералната репетиция на Военновъздушните сили успяха да наблюдават и десетки граждани, които по това време преминаваха по главния път за Карлово с автомобилите си. Някои от тях дори спряха.

Авиобазата утре ще отвори врати в 09.30 ч., а 4-часовото шоу ще наблюдава и президентът Румен Радев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.