Малко преди смъртта си, Давид, баща на цар Соломон решава да издигне най-бляскавия храм в прослава на Бога

Това е история, за Соломоновия храм, издигнат в прослава на Бога. Умалено копие на този Соломонов храм е изграден от камък в Козлодуй. Това е храм на масоните, част от Великата ложа на старите свободни и приети зидари в България.

Древен Израел. Малко преди смъртта си, Давид, баща на цар Соломон решава да издигне най-бляскавия храм в прослава на Бога. Поръчани са колосални каменни блокове, кедрова дървесина, която да облицова сградата отвътре, а за украсата е предвидено огромно количество злато и сребро. Строежът на храма продължава седем години и половина. Масивната сграда се е издигала на 19 метра височина.

Каменната сграда без Козлодуй е без прозорци е умалено копие на първия соломонов храм. Изградена е от местната масонска ложа, част от Великата ложа на старите, свободни и приети зидари в България. А това е великият церемониал майстор, Васил Манолов, който стои зад създаването на този храм.

Соломоновият храм в Йерусалим е бил разделен на няколко части.
В първия йерусалимски храм е имало няколко жертвеници. В близост е имало и зала, която се е наричала Кладенец на душите. През хилядолетията с това име започва да се обозначава цял комплекс, през който преминавали посветените  в различни рицарски ордени и тайни организации.

Това е една от най-строго пазените тайни на средновековната църква. Заради огромното познание, което придобиват Рицарите на храма техният орден се превръща в една от най-мощните организации. А властта им може да съперничи по блясък дори със Светия престол във Ватикана. Великият оратор на ложата Ложата на старите, свободни и приети зидари в България Александър Лазаров споделя, че колоните Яхин и Воаз дават силата и връзката между божественото и реалното. Те събират мъдростта на масонството.

ТАЙНИТЕ ОБЩЕСТВА: Били ли са масони Васил Левски и Раковски? (ВИДЕО)

Извън храма на масоните Александър Лазаров е геодезист, занимава се и с писане на софтуер. А великият церемониал майстор Васил Манолов е прекарал 38 години от живота си на различни позиции в АЕЦ Козлодуй. Ядрен инженер по образование, той е и треньор по карате. Внася в България стилът Годжорю. Увлякъл се е по бойното изкуство още през 1972 г.

Преди да влезе в ложата всеки кандидат за масон влиза в т.нар. тъмна стая. Оставен сам с мислите си, той трябва да реши дали в действителност иска да стане част от тайното общество.
Може би ще се изненадате, но ритуалите в масонския храм започват с молитва. Преминават през кратка медитация, но най-важното е мълчанието.

След обучение като чирак, достойните са допускани до втората степен в масонството – калфа.

От хилядолетия тайнствата са били достъпни за малка част просветени, които са задържали човечеството далеч от ръба на самоунищожението. Но дългата борба между добродетели като мъдростта, силата, красотата срещу фанатизма продължава. И ще завърши тогава, когато всеки следва този завет, който е украсявал и първият Соломонов храм. „Ти, който си мъдър, продължавай да търсиш мъдростта“. И наистина – трябва да разберем, че познанието е неизчерпаем извор. Който потушава всеки пожар на ненавистта. За да доведе до просветление. 

Още за тайните на масоните вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.