По думите му прецедент е българските предложения да бъдат вкарани в преговорната рамка

"Не е реалистично да смятаме, че РСМ ще подпише протокола, предложен от Франция. Няма да го направи. Няма да има споразумение. 75% от македонците не са склонни на никакъв компромис с България, дори да се гарантира идентичността и езика". Това заяви за "Офанзива" Тони Николов, журналист и философ.

Според него никой не очакваше френското предложение да стигне до толкова прецизни детайли в двустранния протокол. "Парадоксално е, че в миг, в който падна правителството, се получи тази невероятна развръзка с РСМ. Обществото е объркано. Стигна се до прецедент - българските предложения да бъдат вкарани в преговорната рамка. Трябва да настъпи успокоение в двете общества. Страховете са, че Орбан може да поиска същото от унгарското малцинство в Украйна", коментира той.

Петър Колев: След това предложение на ЕС, РСМ трябва да спре процеса на дебългаризация

По думите му ако ЕС спре да се разширява, ще се лиши от своята динамика. "Дипломацията са безкрайни телефонни разговори и международни срещи. България имаше много сериозен проблем - бяхме в тежка изолация откакто наложихме това вето. Нашата теза е много трудна обяснима", посочи Николов. И допълни, че България купува време с приемането на френското предложение. "Македонците не познават частта от историята, свързани с репресиите. Това ще бъде голям взрив в тяхното общество", прогнозира журналистът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.