От „Продължаваме Промяната” вече стягат редиците за предсрочни избори

След седмица на силни политически трусове - време за взаимни обвинения, оценки и бъдещи планове. От „Продължаваме Промяната” вече стягат редиците за предсрочни избори. Определиха мотивите за вота на недоверие като несъстоятелни. Икономиката била стабилна, регистриран е и растеж.

Точно обратното - от опозицията  разкритикуваха остро управляващите и ги обвиниха в корупция и борба за постове. На този фон - нови искри и обвинения между Президентството и Министерския съвет заради разрастващия се скандал по въпроса изнася ли България оръжия за Украйна.

След като премиерът Кирил Петков сподели опасенията си относно поведението на президента Румен Радев, отговорът не закъсня.

„Това интервю пред „Гардиън” е много показателно. Премиерът лично призна, че България изнася оръжие за Украйна. Второ - в своето желание да уцели мен, той простреля Корнелия Нинова, която оглавява комисията за разрешителни за това оръжие”, посочи държавният глава.  

От БСП са категорични, че България не е изнесла и един патрон за Украйна.

„Аз познавам английския език. В „Гардиън” става дума за износ към Полша, а не към Украйна. Към момента Нинова не е подвела никого и България не е изнасяла оръжия за Украйна”, каза Румен Гечев от столетницата.

От „Продължаваме Промяната” отговориха така: „Ако в България дойде коалиция, която е против позицията ни за Украйна, ще инструктира оръжейните ни фирми да намалят износа си. Вероятно част от тези оръжия отиват за държави, които дават собствените си оръжия на Украйна. Тоест - по някаква заместваща схема”, коментира Даниел Лорер.

Министърът на отбраната Драгомир Заков заяви, че не разполага с такава информация. „Това, което видях, че е казал, е че изнасяме оръжие за Полша и съюзници”, уточни той.  

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи проблемът да бъде решен в зала. „Щом те е страх и плашиш, че президентът Радев би спрял износа на оръжие за Украйна и би пуснал „Газпром”, входирай един закон”, призова бившият премиер.

И продължи с обвинения в корупция към управляващите: „Те говорят само за постове и пари. За нищо друго. От всеки литър се краде над лев. 300 млн. ви крадат на месец”, критикува Борисов. Затова увери, че депутатите на ГЕРБ ще гласуват за актуализацията на бюджета.

Отговори му вицепремиерът Корнелия Нинова с пост в социалните мрежи. В него тя заявява, че „Борисов е готов да хвърли държавата в хаос, за да спаси себе си”. И определи думите му като „говорене на небивалици от сутрин до вечер”.

От своя страна министърът на иновациите Даниел Лорер заяви, че зад свалянето на правителството стои страх. „Истинската причина за този вот на недоверие е страх от опозицията - ГЕРБ и ДПС, които се чувстваха комфортно тези 12 години, че този комфорт ще спре”, обясни той.

Още преди да са регистрирани официално като партия от „Продължаваме Промяната” заявиха, че са готови за всички сценарии след падането на правителството. Но за преговори с опозиционните партии са готови само с ИТН.

„И с ГЕРБ, и с ДПС - с настоящите им ръководства, няма как да призовем те да подкрепят правителство. Какво те ще направят - тежи на тяхната съвест”, смята Лорер.

От БСП обявиха, че ще имат ново условие, за да дадат подкрепата си - подновяване на преговорите с „Газпром”. „Тук въпросът не е американофили, русофили, а българофили. Имаме интерес да има повече доставчици, които да се конкурират”, е неговата позиция.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.