По думите му народните представители са подписали празен чек

Падането на ветото за Северна Македония доведе до противоположни реакции. След определеното като „историческо” решение на Народното събрание президентът Румен Радев критикува депутатите, че са подписали цитирам „празен чек”. Последваха и критики от президента към премиера.

Въпреки че френското предложение беше прието - държавният глава отправи критики към премиера Кирил Петков. Заради това, че по думите му първоначално не искал вписването на българите в македонската конституция да е условие за започване на преговорите.   

„Беше по-лесно да бъде убеден френският президент и европейските лидери, отколкото българският министър-председател, чийто кабинет не пое дори отговорност за действията си и не остави достатъчно време така, че институциите и обществото да се запознаят с казуса”, коментира Радев.

Още след решението в петък Тошко Йорданов поиска от президента да разсекрети  Консултативния съвет по темата за Северна Македония, за да стане ясно, че всички освен „Има такъв народ” са били „против”.

„Министър-председателят Петков, неговите министри и всички участващи партии, с изключение на ИТН, отхвърлиха това предложение и го приеха, едва когато то дойде чрез президента Макрон”, отбеляза българският държавен глава.

От „Продължаваме Промяната” смятат за правилно решението да бъде взето от Народното събрание. „Много е удобно някой да се прилепиш към промяната, когато виждаш, че това е изгодно. Считаме, че нещо толкова важно като РСМ трябва да бъде решение на парламента”, категоричен е Даниел Лорер.

От ГЕРБ отрекоха обвинението, че са сменили позицията си. „Ние винаги сме защитавали тезата, че македонските българи трябва да бъдат вписани в преамбюла на конституцията на Република Северна Македония. Не знам президентът какво е чул точно. За да стане ясно ще трябва да разсекретяваме”, уточни Даниел Митов.

От президента дойде и друга критика - този път към парламента. Че с подкрепата си депутатите са подписали празен чек.

„Що се касае за гаранцията за културното и историческото наследство, за учебниците, за езика на омразата, които се защитават именно в този двустранен протокол, вчера народните представители гласуваха празен чек за нещо, с което мнозина от тях така и не успяха да се запознаят”, категоричен е Радев.

Външното ни министерство също излезе с позиция. В нея се казва, че изразява готовност към подписване на протокола от Договора за приятелство и добросъседство. Така - сега, по думите им, е ред на Република Северна Македония да покаже ангажираност.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.