„Без актуализация на бюджета, средствата няма да достигнат до земеделските производители", каза той

„Новата коалиция - между ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане” и „Има такъв народ”, обрича българското земеделие на фалити. Ако не приемем актуализацията на бюджета, това означава, че от 1 юли предвидените средства няма да стигнат до земеделските производители”. Това заяви в студиото на „Събуди се” зам.-земеделският министър Момчил Неков.

„Това, което правим, е да подпомогнем сектора. Заради това актуализацията на бюджета е толкова належаща. За земеделие сме осигурили 168, 5 милиона лева само във временната рамка, като държавни средства. Допълнително, успяхме на Съвета на министрите да договорим 5% директна помощ от програма за развитие на селските райони, което се равнява на  още 65 милиона лева и 62 милиона лева кризисен резерв”, каза още Неков.

По думите му не може да казваш, че искаш избори, но да не предлагаш алтернатива.  „Земеделието е консервативен сектор. Ако искаш нещо да се промени, трябва време. От 14 до 24 юни сме направили 6 експертни срещи с Европейската комисия”, допълни зам.-земеделският министър.

Фалитите в земеделието се увеличават

 

 

На въпрос има риск от тройно поскъпване на зърното, Момчил Неков заяви следното:

„Зърното има борсова цена. Зависи от спекулацията на пазарите. Това, което можем да направим, е да подпомагаме земеделците отново със субсидии”.

Той допълни, че у нас няма риск от продоволствена криза.

„Тази година се очаква да бъде записана като една от рекордно добрите в сектор „зърно”. В сектор „плодове и зеленчуци” произвеждаме около  20%, другото е внос. На седмична база очакваме понижение на цените. Оръжейните краставици са паднали с 13%, вносните с 8%”, уточни зам.-министърът.

Според него основният проблем в селското стопанство са кадрите.

„Трябва да насочим всички усилия сезонните работници да бъдат привлечени и върнати у нас. В България за същото количество набрана реколта, биха получавали повече средства. У нас просто берат 40-50 кг за седмица, а там 120-130”, уточни Неков.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.