Мария Захарова - язвителният глас на руската дипломация

 „На фокус” продължава с разказ за една жена, която не се страхува да пита, но и да дава отговори на различни въпроси. Тя е сред активните герои на геополитическата сцена, а хората в обкръжението и смятат, че е  „безотказна като калашник”. Коя е Мария Захарова и защо едно нейно изказване за българския политически живот предизвика сериозни дискусии – Николай Беремлийски разказва.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова безспорно е един от хората, които разбиха стереотипа за това какво е да си руски дипломат. Мненията за нея са в двете крайности – едни я обичат, други я мразят. Факт е обаче, че никой не може да остане безразличен.

В средата на 2017 година един брифинг превръща Захарова в звезда. Журналистът Ерка Микконен от финландската телевизия, който отразява масовите репресии срещу ЛГБТ общността в Чечня, задава въпрос на руския дипломат.

„Казвам се Ерка Миконнен, журналист във финландската телевизия. Искам да Ви задам въпрос във връзка със ситуацията с гейовете в Чечня – Ваша много любима тема”, казва той.

„Моя любима тема? Не! Това е Вашата любима тема. Добре, да си стиснем ръцете, че е нашата любима тема”, отговаря гневно Захарова.

Причината за гнева на Захарова е фактът, че тя многократно е заявявала, че не се чувства компетентна по тази тема и не желае да и бъдат задавани „неуместни” въпроси. Минути след разговора с журналиста говорителят на руското външно министерство прави нещо, което изненадва всички.

„Уважаеми господин Кадиров, по време на един от нашите брифинги тук присъства журналист от финландската телевизия. Той живо се интересува от присъствието на гейовете в Чечня, както и от тяхното отсъствие. Въпросът, който ми зададе обаче не е в моите компетенции. Поради тази причина Ви предлагам да уредим пътуване на Ерка Миконнен до Чечня, за да види той от първо лице каква е ситуацията и да получи отговор на всичките си въпроси”, казва Захарова.

Ситуацията предизвиква полюсни реакции. Някои тълкуват поведението на Захарова като нормална ответна реакция, други обаче твърдят, че призивът и към Кадиров е заплаха за финландския журналист, когото тя иска да прати в Чечня като наказание за задаване на неудобен въпрос. Тази година Захарова отново влезе под прожекторите след свое изказване във връзка с войната в Украйна, ксенфобията и ... украинския борш.

Говорителят на руското МВнР: Петков не обвини само Батман и Жената котка за поражението си

„Всичко, което се случва е пряко свързано с понятията за етнос и култура. Знаете ли, дори руските готварски книги бяха забранени. Защо? Защото те не могат да споделят борша си, той трябва да принадлежи само на една държава, на един избран народ, на една избрана националност. Не е ли по-добре обаче да е общ? Не е ли по-добре всяка домакиня във всеки град да може да го приготвя така, както сама реши? Не. Те не искаха да направят компромис. Това е пример за ксенофобия, нацизъм и екстремизъм във всичките му форми”, казва Захарова.

Тази седмица Мария Захарова стана част и от бурния политически живот у нас.  

„Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от господин Пеевски, от господин Борисов, от Слави Трифонов и от госпожа Митрофанова”, каза премиерът Кирил Петков след гласувания вот на недоверие в парламента.

Захарова иронизира премиера чрез съобщение в социалните мрежи.

„Българският премиер обвини трима политици и руския посланик за своята оставка. В списъка на виновниците за поражението на Петков липсват само Батман и Жената-котка. Очевидно е, че той е уморен и не знае какво говори”.

Към момента все още няма отговор от страна на премиера Петков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.