Вчера нито един от 15-те кандидати не успя да събере необходимата подкрепа

Кои ще са шестимата представители на съдиите в Съдийската колегия в следващия Висш съдебен съвет -  отговорът очакваме в следващите часове.

Вчера нито един от 15-те кандидати не успя да събере необходимата подкрепа от минимум половината от гласувалите магистрати и това наложи второ гласуване днес.

От 2197 имащи право на глас съдии вчера гласуваха 1442-ма. Общата избирателна активност беше 65,63 %, като доминираше гласуването чрез системата за електронно гласуване.

В края на балотажа днес имаме окончателните проценти само за гласуването по Интернет - малко над 65. 

Точно в 18 започна преброяването на хартиените бюлетини като резултатите от него ще се добавят към резултатите от електронното гласуване. 

Приключи гласуването за членове на ВСС от квотата на съдиите

Тъй като изискването - за да бъде избран, кандидатът да е получил подкрепата на повече от половината гласувалите съдии, на балотажа не важи, днес  трябва да научим кои  ще са първите шестима членове на Съдийската колегия. 

Преди две седмици - следователите избраха първият член на Прокурорската колегия - Петко Петков,  а след две седмици тя ще бъде попълнена и от прокурорите.

И ако изборите в съдебната система - за попълване на професионалната квота в следващия Висш съдебен съвет, вървят по предварителния си график, то конструирането на парламентарната  квота е на кота нула.  Заради политическата криза в страната, се увеличават гласовете, че депутатите няма да успеят да излъчат своите 11 представители в новия съдебен кадрови орган, което може да доведе до конституционна криза.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БНР