Основните изисквания на България са във френското предложение, заяви дипломатът

„Въпросът със Северна Македония беше използван за политически пинг-понг и по пай- безскрупулен начин”. Това заяви дипломатът Стефан Тафров в предаването „На фокус с Лора Крумова”.

„Прав е президентът – основните изисквания на България са в предложенията на френското председателство. Изходът е добър за България. Сега това се превръща от двустранен въпрос във въпрос между ЕС и България”, обясни дипломатът.

Той е категоричен, че резултатът е добър за страната ни и припомни, че оценката на външния министър Теодора Генчовска е същата.

„Нейната оценка също е доста значителна. Това е успех на правителството, което води външната политика”, каза Тафров.

Той припомни, че страната ни е можела да се възползва от това предложение до края на френското председателство, а то свършва до дни.

Попитан за външен натиск, Тафров каза: „Вероятно от европейските политически семейства са казали на своите български членове, че трябва да се възползват от това предложение, иначе няма да осъществим стратегическата ни цел – интеграцията на Западните Балкани. Това няма да е в интерес на Русия и най-големия й съюзник на Балканите - Сърбия”, коментира дипломатът.

Той е категоричен, че трайният български интерес е защитен. „България е победител в цялата политическа сага”, смята Тафров.

„Всеки път, когато важни национални въпроси се ползват от безскрупулни политически играчи за тясно партийни цели, в случай – за сваляне на правителството”, каза дипломатът.

Ако не приеме предложението, Скопие рискува дълго време да не започне преговорите за с ЕС, обясни дипломатът.

Преговорите с Албания обаче ще започнат.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.