Това се случи на извънредно заседание в понеделник

Обсъждането на актуализацията на бюджета в ресорната комисия в парламента продължава. Целта е промените да влязат за окончателно гласуване в пленарната зала утре.

На извънредното заседание депутатите гласуваха на второ четене нулев ДДС на хляба.

Спор възникна за това дали да се намали ставката на други хранителни продукти.

„9% ДДС за мляко, месо, плодове и зеленчуци, живи животни”, поиска Ирена Димова от ГЕРБ.

„790 милиона на годишна база ще струва това предложение. В разходната част има предвидени средства”, заяви финансовият министър Асен Василев.

„Ще се съгласите ли да разширим обхвата, за да дадем на земеделците подкрепа”, попита Петър Чобанов от ДПС.

От БСП не се  съгласиха, защото по думите им в бюджета има средства за стимулиране на българските  производители.

„Вие като управляващи ни казахте тогава да си гледаме работата, така че приятен ден”, заяви Румен Гечев.

„Аз предлагам да не насърчаваме вноса на плодове и зеленчуци”, каза Асен Василев.

„Тук създаваме привилегии за определени хора, които са по-хора от други хора”, заяви  Георги Ганев от „Демократична България”.

Остър спор и за това дали да се увеличат заплатите на хората, които се борят с градушките. От КНСБ обясниха, че заплатите са твърде ниски.

„Три месеца работят. Няма градушки през зимата, освен да стрелят по Дядо Мраз”, заяви Гечев.

„По Дядо Мраз не знам кой стреля, ама те работят за земеделците”, заяви Пламен Димитров от КНСБ.

Искането не беше удовлетворено. От опозицията поискаха увеличаване на планираните приходи при актуализацията на бюджета. Според управляващите това крие рискове.

„Очертава се консенсус по всички мерки, като го разширим със 700 милиона. Има ли риск за фиска? Аз твърдя, че не”, каза Йордан Цонев от ДПС.

„Ако се приеме това увеличение в приходите, и не се случи, ще се увеличи дефицита, ако искаме да подложим на риск фирмите”, заяви Асен Василев.

В сблъсък за парите влязоха и финансовият министър и председателят на бюджетната комисия.

„При затегнат контрол, мисля, че допълнителните приходи могат да бъдат много над 500 млн.”, заяви Любомир Каримански от ИТН.  

„Доста цинично е в тази комисия да говорите за събираемост, при условие, че преди 15 минути махнахте 100 милиона данъци от тютюна и гласувахте, че те няма да бъдат събрани”, заяви Асен Василев.

В крайна сметка заложената приходната част от ДДС беше увеличена със 760 млн.  лева.

Комисията реши още да се публикува всеки ден свободният капацитет на данъчните складове за горива, а в пленарната зала да се реши откога ще се случва това. Беше отхвърлено предложението за по-висок акциз на цигарите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.