След като кабинетът подаде оставка официално, държавният глава не изчака и ден преди да стартира консултациите

Премиерът Кирил Петков внесе оставката на правителството в Народното събрание. От този момент нататък у нас отново се завърта парламентарната рулетка с мандатите. Президентът покани партиите на консултации още днес, но „Продължаваме Промяната” и БСП не отидоха. Причината - приемането на актуализацията на бюджета. Така държавният глава се срещна само с ГЕРБ и ДПС.

Извън Президентството вече текат разговори и анализи - възможен ли е кабинет в този парламент?

А депутатите приемат в Бюджетната комисия промените в бюджета. Целта е утре актуализация да влезе за окончателен вот в Народното събрание.

След като кабинетът „Петков” подаде оставка официално, президентът не изчака и ден преди да стартира консултациите с парламентарно представените политически сили.  По конституция разговорите трябваше да започнат с първата политическа сила в парламента – „Продължаваме Промяната”. Минути преди началото им стана ясно, че депутатите или премиерът няма да се явят. Причината – консултациите съвпадали с обсъждането на актуализацията на бюджета. 

Петков след оставката: Вярвам, че няма друг път, освен напред

С аргумент, че бюджетът е по-важен, консултациите пропуснаха и от БСП.

И от БСП пропускат днешните консултации на „Дондуков” 2

„Виждате, че се мъчим тук да приемем бюджета на хората, затова споделям, че това е приоритетът”, заяви Румен Гечев от БСП.

Двете партии поискаха отсрочка от президента. Самият държавен глава не коментира действията на „Продължаваме Промяната” и БСП, но от Президентсвото уточниха, че графиците са предварително съгласувани с партиите. Подобно поведение обаче е неуважително към институциите, смятат депутатите от ГЕРБ.

„Ние винаги сме участвали в подобни срещи - и на КСНС, и на консултации”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

ГЕРБ при президента: Време е за адекватни и държавнически решения - това очакват хората от нас

Така в крайна сметка първи президентът посрещна вторите  – коалицията на ГЕРБ-СДС. И подчерта, че в ситуация на кризи политиците са тези, които трябва да предложат решенията.

„Дълбоката криза, която обхвана обществото ни, роди и стремежа към промяна. Дълбока, цялостна промяна. Но намаляващата избирателна активност е атестат за сриващото се доверие в политическата класа”, каза още той. 

Последни на масата за разговори седнаха от ДПС. Разговорът с тях продължи най-дълго.

Радев призова за градивен диалог между партиите, Карадайъ поиска избори

„Къщата вече е разрушена. От избиратели предстои да видим как ще ни даде да си пренаредим приоритетите и дали сме си взели поуките”, каза Карадайъ.

Рундът от консултациите продължава утре с останалите три партии – „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Възраждане”.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.