Досегашните участници във властта са готови за нови разговори за управление

След като кабинетът „Петков” подаде оставка официално  съставянето на ново правителство в този парламент ще бъде трудна задача. Досегашните участници във властта са готови за нови разговори за управление.

„Ние смятаме, че първо трябва да се направи опит със старите коалиционни партньори от това, което беше досега в досегашния кабинет. Според мен има реални шансове да се стигне до такова разбирателство”, заяви Борислав Гуцанов - депутат от ПГ на БСП.

„Ако искахме максимални дивиденти, щяхме да искаме избори на всяка цена”, каза Венко Сабрутев - депутат от ПГ на „Продължаваме Промяната”.

От ПП засега не виждат кандидат за премиер, различен от Кирил Петков.

„Нашият премиер се казва Кирил Петков и към момента не планираме смяна на подхода”, заяви Сабрутев. „Няма основание за смяна нито на премиера, нито на финансовия министър – голяма част от правителството работи много добре”, каза още Сабрутев.

„Демократична България” също са за нови преговори за кабинет в този парламент.

„Хората не искат да ходят на избори и смятат, че трябва да загърбим егото на няколко човека. Аз смятам, че това може да се случи”, каза Атанас Атанасов.

От коалицията на Атанас Атанасов и Христо Иванов смятат, че отново „Продължаваме Промяната” трябва да посочат кандидат за премиер

„Нека кажат от ПП кого биха предложили за премиер. И Асен Василев става, има и други”, каза Атанасов.

На другия полюс са досегашните опозиционни партии, които отидоха на разговор с президента днес.

„Виждате ли достатъчно потенциал в това НС за формиране на ново правителство и какви са механизмите да бъде постигнато и най - вече как вие виждате печелившата формула за излизане от политическата криза”, попита Румен Радев.

„Потенциал за принципна коалиция няма, за безпринципни вероятно има много”, заяви Томислав Дончев - зам. - председател на ГЕРБ.

И ДПС категорично заяви път към предсрочни избори

„В това Народно събрание, според нас, трудно може да се намери онзи необходим диалог, който да произведе онова нужно, ценностно, хомогенно мнозинство, за да има категорично евроатлантическо управление в България”, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

За да бъде съставено ново  правителство в рамките на този парламент, са нужни поне 121 депутати. Все още не е ясно откъде ще дойдат 4 гласа, които не стигнаха да се запази кабинетът „Петков”.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.