При държавния глава отидоха Станислав Балабанов, Ива Митева и Тошко Йорданов

„Има такъв народ" поиска Румен Радев да разсекрети стенограмата от КСНС за Северна Македония. Молбата бе отправена по време на консултациите при президента за съставяне на ново правителство. При държавния глава, като представители на партията на Слави Трифонов, отидоха Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Ива Митева.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Ще помоля, малко нагло, да разсекретите онзи документ, който е при вас, за да се види кои политици лъжат. Лицемерието и лъжата са начин на общуване в българската политика. В този съвет не се казаха никакви неща, които могат да застрашат националната сигурност, но се казаха много лъжи”, каза Тошко Йорданов.

Президентът отговори на искането по следния начин: „Добре е да се знае истината, но аз държа всеки един човек в този съвет да може да изкаже свободно своето мнение. Досега съм разсекретил стенограми за КТБ, едва след като изпратих искане до всеки да каже дали е съгласен. Не искам да се компрометира свободата на изразяване при следващите КСНС. Големият грях по отношение на българската политическа класа е, че забравиха македонските българи. Това го няма нито в договора, нито в рамковата позиция, нито във ветото, наложено от ГЕРБ през 2020 г. По темата за РСМ като страна, която дискриминира нашите сънародници, започна да се говори през миналата година от мен. Проблемът не е двустранен, а европейски, защото засяга Копенхагенските критерии, дискриминацията на човешките права. Тогава беше разработена от служебното правителство програмата 5 плюс 1. Оттогава тръгна разбирането на всички лидери в ЕС, че този въпрос трябва да бъде решен. Основното искане трябва да бъде промяна на Конституцията, така че македонските българи да бъдат вписани в нея. Поставих условието това да бъде задължително за започване на преговорите. Тогава само ИТН ме подкрепи в това. Нашата политическа класа прие този подход едва, когато той дойде чрез президента Макрон. Благодарен съм на него и френското председателство, че това беше заложено. Френското предложение е оформянето на преговорната рамка. Решението за включване на българите е европейски подход. Френското предложение гарантира човешките права. Изкореняването на езика на омразата и механизмите за тяхното изкореняване се намират в протокола. Ако бяхме направили нещата още в началото на Френското председателство, щяхме да имаме по-добър Протокол. Радвам се, че Европа прие тази позиция и застана зад своите принципи”.

ГЕРБ при президента: Време е за адекватни и държавнически решения - това очакват хората от нас

„Специално за нас е удовлетворяващо, че президентската институция постъпва наистина отговорно в такъв момент. Нещо, което не се осъзнава от част от политическите партии. Помним достатъчно добре, за да можем да правим сравнения с представители на Президентството преди и сега. Вашата роля е изключително важна и е прекрасно, че ясно го осъзнавате и не се криете зад някой друг", каза още Тошко Йорданов.

Снимка: Георги Димитров

„Консултациите се извършват в каскада от кризи. Това изисква отговорно действие не само в национален, но и в международен план. Трябва амбициозна, единна външна политика, за да отстояваме интересите си и да не допуснем България да остане в периферията на ЕС. Надявам се да извличате поука от изминалата година. Не мога да не отбележа Вашата последователна позиция при отстояване на националния интерес по въпроса с РСМ. Затова очаквам и Вашето отговорно отношение при преговорите за съставяне на правителство. Сложна е ситуацията в парламента, нужни са усилия за съставяне на правителство. От друга страна са необходими действия за приемането на важни закони за ПВУ и бюджета. По тази причина е важна позицията на всяка една партия", каза от своя страна Румен Радев.

От ИТН благодариха на президента за оценката и думите.

„Благодаря за оценката, че сме последователни, защото в българския политически живот това не е на почит. За предпочитане е лицемерието и смяната на мнението според това накъде задуха политическият вятър”, допълни Тошко Йорданов. 

Президентът започва консултациите за съставяне на ново правителство

„За разлика от други колеги, които искат да управляват самостоятелно, ние ще бъдем конструктивни. Да видим връчването на мандата на ПП и начина, по който те ще подходят, и всички по реда си, и ще решим. Решение на президента е на кого ще връчи третия мандат”, каза Станислав Балабанов от ИТН след края на консултациите при президента за съставяне на правителство.

„След вчерашното неявяване на две от политическите сили сме започнали преговори по чл. 99 от Конституцията в правомощията на президента и той е длъжен да го изпълни. Вчера той покани всички политически сили, те бяха длъжни да се отзоват, но за съжаление виждате че това не се случи. Президентът трябва да прецени дали ще изчака, или ще започне да връчва мандатите”, допълни Ива Митева от ИТН.

По отношение на искането на ИТН за разсекретяване на протоколите от КСНС за РСМ през януари, Тошко Йорданов коментира: „Знам, какво говори министър-председателят. Президентът каза, че тази идея, която е лансирал преди това за българите в Конституцията на РСМ, а след това и всичко останало, беше подкрепена единствено от ИТН. Останалите бяха против. В момента те се кълнат колко хубаво предложение имало от Франция, а те бяха против това. Трябваше да излезем с общо становище след съвета – излязохме. Можеше чисто теоритично в него да се говори повече за правата на българите, и то да бъде заложено вътре, и чисто теоритично един човек се скара с президента, дори скандалът беше очи в очи“, допълни Йорданов. На въпрос кой е бил този човек, той отговори „забравих“. „Човек, който е склонен да самообявява себе си за светец, за разбирач на всичко“.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.