Това е първата стъпка за развитие на бившите индустриални зони в града

Инициативата "Зеленият преход на гарите” има за цел да предложи широко възприет план за възможното развитие на бившите индустриални пространства в района на „Сточна гара” и гара „Подуяне”.

Ина Вълканова, основател на организацията „Градоскоп", разказа за проекта в ефира на „Твоят ден" по NOVA NEWS. „Наскоро активирахме това пространство за първи път от 50 години насам. Нашата организация е координатор на проекта „Зеленият преход на гарите”, каза Вълканова.

Инициативата е на Столичната община и цели споделена визия за интегриране на територии в градския живот. „Като говорим за територии на жп ареалите, нашият проект се концентрира в отсечката от „Сточна гара” до „Подуяне”, посочи Вълканова.

По думите ѝ първоначално е направен урбанистичен анализ с обединените усилията на 5 катедри по архтектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Миналата седмица под купола на гарата е направена и изложба, на която са били понанени български и чуждестранни експерти, представящи подобни процеси в Европа.

Проектът има амбиция да оживи и други терени.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.