Карадимов: Живеем в интересни дни, дано не е за сметка на българина

"Ако ПП упорстват Кирил Петков да бъде главата на новия кабинет, който ще предложат, сами ще тръгнат към проваляне на този мандат, защото миналата седмица премиерът в оставка получи вот на недоверие". Това каза в ефира на предаването "Твоят ден" на NOVA NEWS политологът доц. Стойчо Стойчев.

„Все по-трудно става да се отличи група, която да се нарече мнозинство”, анализира ситуацията в момента той. Според него сме в ситуация на плаващи мнозинства. „Ситуацията е патова, защото никой не иска да отстъпи от егото си".

Според Стойчев „Възраждане” няма да участват в съдържателни разговори за управление, защото удобната им позиция е да бъдат опозиция. „Би станало любопитно и интересно, ако „Възраждане” успее да мобилизира целия националистически вот и започне да добавя нови, разочаровани от системните партии хора”, посочи Стойчев.

„Ако се скалъпи някакво мнозинство на ръба с отлюспени депутати от други ПГ, това може да даде основа, на която да стъпи кабинетът, за да продължи така наречената агония. Защото всяко едно гласуване ще виси, кворумът ще виси, винаги на дневен ред ще бъде способно ли е това мнозинство да взема важни решения и да прави реформи”, добави доц. Стойчев.

„Живеем в интересни дни, надявам се да не е сметка  за българина”, коментира политическата обстановка юристът Росен Карадимов, който е и бивш депутат от БСП. 

„Един вот на недоверие не е политическа криза”, репликира той думите на президента Румен Радев за наличие на политическа криза в страната. Карадимов обаче се съгласи с друга теза на държавния глава: „Президентът правилно посочи, че основният въпрос, на който трябва да се отговори на тези консултации, е има ли потенциал настоящият парламент да излъчи стабилно правителство. То трябва да има потенциал да проведе реформите, включително и съдебните”.

Карадимов не изключи ГЕРБ и ПП като възможна конфигурация в бъдеще. Той посочи, че „Възраждане” са единствените печеливши от избори веднага, а сюжетът с Елена Гунчева няма да повлияе на резултата им от бъдещ вот.

„Реалистичните формули на управление са две: или се прави компромис към ИТН и се запазва коалицията, което изглежда все по-невъзможно, или се търсят отделни народни представители, които да подкрепят един такъв кабиет. Тази формула е възможна, но неустойчива”, посочи Карадимов.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.