Първият мандат няма да бъде даден по-рано от петък

Президентът Румен Радев в следващите дни ще бъде в Испания за среща на върха на НАТО, което означава, че връчването на първия мандат ще трябва да изчака. 

Въпреки че не отидоха на консултации с президента, двете формации  - ПП и БСП настояха срещите да се отложат за друг път. Днес обаче държавният глава затвори цикъла на консултациите. Така на практика сега следва той да връчи мандата на първата политическа сила в парламента – „Продължаваме Промяната”. 

Това няма да се случи по-рано от петък, тъй като в следващите три дни президентът ще представлява държавата ни на среща на върха на НАТО в Мадрид. 

След като получат папката с мандата, ПП имат седемдневен срок, за да излъчат проектокабинет. В случай, че не успеят и не бъде одобрен, конституционната процедура предвиждат следващият мандат да отиде при коалицията на ГЕРБ-СДС - като втора по численост партия в Парламента. Те вече заявиха, че ще го върнат обратно. Това означава, че президентът ще трябва да връчи третият мандат на партия по негова преценка. 

Самият президент Радев подчерта, че консултациите се провеждат в условията на сложна обстановка и каскада от кризи, сред които и политическа. Но на този етап все още не е дал заявка, дали смята да продължи процедурата със същото темпо, с което тя стартира.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.