Решението беше гласувано на второ четене

Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене от 1 юли физическите лица да получават отстъпка от 25 стотинки за литър гориво. Мярката ще струва на държавата 150 милиона лева.

Според опозицията отстъпката не е добре таргетирана, а малките бензиностанции ще изпитат затруднения при предоставяне на намалението, защото нямали такива оборотни средства.

„Тази мярка вече доведе до увеличение на цените по бензиностанциите. Когато бъде приета, ще доведе до нови увеличения. По-малки бензиностанции работят с малки маржове и това ще доведе до допълнителна  тежест. Кога ще им бъдат възстановени тези средства?”, попита Петър Чобанов от ДПС.

„Ще бъдат възстановявани по ДДС в 10-дневен срок на обяснява до края на мисълта му”, каза Асен Василев.  

„Компенсация няма да се предоставя само в обекти за собствени нужди. Всички регистрирани по ДДС могат да предоставят отстъпката”, заяви Людмила Петкова, зам.-министър на финансите.

„Има такъв бензиностанции и газостанции, в които отивате, вкарвате си дебитната или кредитната карта, или зареждате банкноти и зареждате определения тип гориво. Те няма да могат да ги предоставят тези 25 стотинки”, заяви Александър Иванов от ГЕРБ.  

„Това са екзотични бензиностанции”, каза Любомир Каримански от ИТН.   

„Фискалните устройства могат да бъдат настроени при продажбата да се предостави компенсацията, както е описано в самото предложение”, допълни зам.-министърът.

Депутатите приеха още увеличаването на данъчните облекчения за родители и увеличаване на лимита на държавния дълг до 10,3 милиарда лева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.