Потвърдените жертви са 18

В Украйна отново основната тема са цивилните жертви. Още руски ракети удариха украински градове днес. От Николаев и Кровой рог съобщиха за сринати цивилни сгради и жертви сред мирното население. Дори папа Франциск нарече атаката срещу  мол в Кременчук "варварство", а по целия свят продължават горещите дебати къде минава границата между воденето на война и терора над мирното население.

8 руски ракети са ударили южния град Николаев, твърди областната управа. Една от тях е ударила жилищен блок. На разпространени от мястото кадри се вижда разрушена 4-етажната сграда, която видимо не е военен обект. Засега не е уточнен броят на жертвите след бомбардировката, но украинските власти съобщиха, че убитите цивилни са най-малко трима.

Москва обаче твърди, че не взима на прицел цивилни обекти, а ударът е бил насочен към център за подготовка на военни. „През последните 24 часа руските военновъздушни сили унищожиха четири командни поста до Харков, тренировъчна база до Николаев, както и складове за военна техника на украинските сили в 32 области”, заяви Игор Конашенков, който е говорител на Министерството на отбраната на Русия.

Днес се появиха още кадри от ракетния удар по търговски център в Кременчук. Там загинаха 18 души и десетки продължават да са в неизвестност. Москва отново отрече целта да е била цивилен обект. Ударите от въздуха били срещу оръжейно депо, близо до сградата. Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова заради този обстрел Русия да бъде изключена от Съвета за сигурност на ООН. „Ако Русия твърди, че тези жертви не са загинали след ракетния им удар, то тогава предлагам ООН да изпрати независим екип, който да събере информация за тази терористична атака в Кременчук”, призова украинският държавен глава.

Британското военно разузнаване пък излезе с обезкуражаваща оценка - цивилните жертви в Украйна вероятно ще продължат да се увеличават. Причините са две - опитите на Русия да спре доставките за украинската армия са съпътствани от все по-малък брой модерни, прецизни ракети. Това ги кара да използват по-стари модели. Към това се добавя липсата на професионализъм, който показват военните, планиращи руските удари.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.