Това е важен момент, който се случва приблизително веднъж на десет години

Новата стратегия на НАТО за години напред. Това беше разкрито на срещата на високо равнище на страните от Алианса. Тя идва на фона на неочаквано бурни събития - първата война от такъв мащаб в Европа от близо 80 години. Както и недвусмислените претенции на Китай да доминира в Азия и Тихоокеанския регион.

Представянето на нова стратегия на НАТО е важен момент, който се случва приблизително веднъж на десет години. Дори само заради това сегашната среща на Алианса е далеч от рутинните дискусии. Генералният секретар я описа като „историческа и определяща”.

„На срещата ще вземем важни решения за укрепването на НАТО в един по-опасен и конкурентен свят. Свят, в който авторитарни режими, като тези в Русия и Китай, открито заплашват да оспорят базирания на правила международен ред”, коментира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Големи промени бяха обявени още преди началото на форума. Драстично се увеличава състава на силите за бързо реагиране. Сега те наброяват 40 000 души, но ще станат 300 000. Експерти определят това като „промяна, която се вижда веднъж за десетилетия”. След като срещата започна, Джо Байдън обяви, че американската армия се връща в Европа.

„Тук, в Испания, ще увеличим броя на базираните в страната разрушители от 4 на 6. В Полша откриваме постоянен щаб на Пета американска армия, което ще увеличи боеспособността на НАТО по целия източен фланг. Допълнителна бригада от 3 000 бойци и 2 000 души помощен персонал ще бъде разположена в Румъния. В Балтийския регион изпращаме две допълнителни ескадрили F-35. Допълнителни системи за противовъздушна отбрана ще бъдат разположени в Германия и Италия”, обясни американският президент Джо Байдън.

Тези промени в най-голяма степен са провокирани от руската инвазия в Украйна. Кремъл посочи разширяването на НАТО като една от причините за атаката срещу съседната страна. По ирония, това сплоти Алианса, който само преди три години беше описан от Еманюел Макрон като „проект в мозъчна смърт”.

След десетилетия колебания към НАТО се присъединяват Швеция и Финландия. Те разкриха любопитни подробности как сделката с Турция, която снощи свали ветото, била постигната по време на почивка за кафе.

„Вече два часа преговорите с Турция вървяха много трудно, като всеки повтаряше своята позиция. Имахме чувство, че не отиваме наникъде. Тогава направихме почивка за кафе и както често се случва, добрите идеи идват в неформална обстановка. До края беше по-лесно и се стигна до споразумение”, обясни министърът на външните работи на Финландия Пека Хаависто.

Русия и днес нарече присъединяването на Швеция и Финландия „дестабилизиращо”. Москва обаче трудно може да намери друго обяснение за резкия завой в позицията на скандинавците от собствените си действия в Украйна. В самото начало на деня лидерите изслушаха украинския президент Володимир Зеленски. Всички на срещата се обединиха около позицията, че Украйна ще получава финансова и военна помощ от НАТО и краен срок за това няма.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook