В сряда народните представители приеха 0% ДДС на хляба

Втори ден продължава работата на Народното събрание по актуализацията на държавния бюджет. Тя трябва да влезе в сила от утре.

Спор за парите за градския транспорт в София скара управляващи и опозиция. От ГЕРБ настояха за повече средства. Александър Йорданов каза, че заради COVID пандемията в столичния транспорт има загуби и спад на пътниците до 70%. Настимир Ананиев от „Продължаваме Промяната” отговори, че според него парите на софиянци не се харчат по правилния начин.

От опозицията поискаха и в държавната сметка да бъдат заложени повече средства за заплати в МВР. „Основанията ни са инфлацията, която вече е почти 16 процента, на второ място - работещите в системата на МВР нямат възможността да работят друго, за да увеличават доходите си. Изложени са и на корупционни натиски а противодействието на това е сериозно заплащане”, смята Христо Терзийски от ГЕРБ. „Скоро ще се наложи полицаите да си купуват и гуми за колите”, пошегува се съпартиецът му Маноил Манев.

От управляващата коалиция отговориха остро на исканията за повече пари. „Ние искахме да направим това чрез реформа и справедливо, така че тези, които работят най-много, да бъдат добре възнаградени. Не стигнахме дотук, реформа няма да има”, каза Искрен Митев от ПП. От БСП пък обещаха да подкрепят всички предложения за 100 милиона за заплати.

Окончателната актуализация на бюджета трябва да приключи до утре. Депутатите трябва да вземат окончателно решение за още три важни антикризисни мерки. Това са компенсирането с 25 стотинки на литър гориво за крайните потребители, компенсациите за бизнеса, както и данъчните облекчения за родители. След десетчасови дебати в сряда народните представители приеха 0% ДДС на хляба и брашното и намалиха на 9% ДДС за тока и парното.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.