Здравното ведомство изготви препоръки към лицата с клинични оплаквания

Министерството на здравеопазването изготви препоръки към лицата с клинични оплаквания за маймунска шарка, към заболелите лица и към техните близки контактни, както и препоръки за ограничаване на разпространението на вируса, съобщиха от пресслужбата на ведомството. До 30 юни в България са потвърдени три случая на маймунска вариола.

Маймунската шарка е вирусно заболяване. До тази година случаи основно се срещаха в държави от Централна и Западна Африка. От 2022 г. за случаи на заразата се съобщава от държави, за които заболяването не е характерно, без да са налице данни за пътуване на заразените до ендемични държави. Към 21 юни 2022 г. общо 1799 лабораторно потвърдени случая на маймунска вариола са докладвани чрез Европейската система за надзор. Установено е, че по-голямата част от заболелите са мъже (99,4 на сто) на възраст между 31 и 40 г.

САЩ предприемат мерки срещу маймунската шарка

Всеки, който има клинични оплаквания за маймунска вариола, трябва да потърси лекарска помощ, при възможност консултация с лекар инфекционист. При съмнение за наличие на болестта, пациентът трябва да се изолира у дома или в лечебно заведение.

Инкубационният период обикновено е от 6 до 13 дни, но може да варира от 5 до 21 дни. Заболяването обичайно започва с треска, мускулни болки, умора и главоболие. В рамките на три дни от появата на симптоми, обрив започва от мястото на първичната инфекция и бързо се разпространява в други части на тялото. Могат да бъдат засегнати както дланите, така и стъпалата. Пъпките се появяват едновременно, обикновено в рамките на 12 дни, като преминават през различни стадии. Преди обрива или едновременно с него при много пациенти се наблюдава подуване на лимфните възли.

Силно препоръчително е пациентите с тази клинична картина да се изолират в самостоятелна стая и да използват индивидуални кърпи, прибори за хранене, спално бельо и др. При лабораторно потвърден случай на маймунска вариола изолацията продължава до завяхване на обрива. Хората с потвърдена диагноза не трябва да напускат дома си, освен при необходимост от провеждане на медицински преглед.

Потвърден е трети случай на маймунска шарка у нас

За ограничаване на разпространението на маймунска вариола от ключово значение е ранното установяване както на заболелите, така и на техните близки контактни лица. В продължение на 21 дни от датата на последния контакт със заразения близките контактни лица трябва да се самонаблюдават за поява на повишена телесна температура и симптоми. При клинични оплаквания контактните лица следва да се консултират с лекар, който да назначи необходимите лабораторни изследвания за маймунска вариола.

По-голямата част от случаите на маймунска вариола, докладвани от началото на годината досега, са с леко протичане и самоограничаващи се симптоми.

 

ВСИЧКО ЗА МАЙМУНСКАТА ШАРКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС