Предсрочни избори преди 15 септември няма да бъдат целесъобразни, коментира още президентът

В Президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за руските дипломати. Това заяви президентът Румен Радев на брифинг след срещата на върха на НАТО в Испания.

Държавният глава каза още, че на заседанието на Съвета по сигурност, проведено на 9 юни, казусът с дипломатите не е фигурирал в предварително обявения дневен ред. Все пак обаче темата е повдигната на въпросната среща, на която е присъствал представител на президентската институция. Решение обаче не било взето, каза Радев. И допълни, че впоследствие от Президентството са изпратили писмо до Съвета по сигурност към МС със запитване по казуса. Отговорили им, че "няма решение, гласувано и прието на този Съвет".

"Това показва, че решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм", коментира държавният глава.

 

 

Той отговори и на искането на БСП за свикване на КСНС. "Заседание на КСНС не може да отмени вече взето решение на правителството в оставка. Напомням, че органът, който котролира Министерския съвет, е българският парламент. Явно се налага да напомням и, че, макар и в оставка, кабинетът носи отговорност за своите действия", подчерта Радев.

За консултациите за нов кабинет и евентуални предсрочни избори

Президентът коментира и темата за евентуални предсрочни избори, като подчерта, че провеждането на такива преди 15 септември не е целесъобразно.

"Вярвам, че потенциалът за съставяне на правителство в рамките на този парламент не е изчерпан", коментира Радев.

Той каза още, че няма обяснение за неявяването на "Продължаваме Промяната" и БСП на консултациите на "Дондуков" 2 преди дни. Държавният глава е категоричен, че графикът за провеждането им е бил съгласуван с всички парламентарно представени партии в неделя, ден преди първата насрочена консултация.

За срещата на върха на НАТО

"На срещата бе приета новата стратегическа концепция, която връща Алианса към същостната му мисия – да бъде гарант за суверенитета и сигурността на всяка страна членка", каза Радев. 

И добави, че вече официално е поставено началото на Фонда за иновации към НАТО, за който България има сериозен приност. "Това дава възможност не само страната ни да бъде част от усилията за разработване на нови технологии. Това дава възможност на нашата отбранителна индустрия и наука да се интегрират във водещите проекти на НАТО", обяви президентът.

Целия брифинг на Румен радев гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.