Путин е използвал олигарха Сюлейман Керимов за прехвърляне и инвестиране на сенчести средства

Съединените щати блокираха базирано в САЩ дружество на стойност над 1 млрд. долара, свързано с руския олигарх Сюлейман Керимов, като заявиха, че съюзникът на президента Владимир Путин го е използвал за прехвърляне и инвестиране на сенчести средства.

Министерството на финансите заяви, че Керимов, милиардер, който активно участва в руската политика, тайно е управлявал базираното в Делауеър дружество „Heritage Trust“, което е вложило парите си в редица големи публични компании.

„Heritage Trust“, създаден през 2017 г., е внасял пари в Съединените щати чрез подставени дружества и нерегистрирани фондации, създадени в Европа, заявиха служители на Министерството на финансите.

Великобритания наложи санкции на втория по богатство човек в Русия

Министърът на финансите Джанет Йелън обеща, че Съединените щати ще продължат да предприемат действия, "дори когато руският елит се крие зад пълномощни и сложни правни договорености".

Съединените щати ще "прилагат активно многостранно координираните санкции, наложени на онези, които финансират и се възползват от войната на Русия срещу Украйна", каза тя в изявление.

Действията идват седмици след като Фиджи предаде на САЩ суперяхта на стойност 300 млн. долара, свързана с Керимов, който е под санкциите на САЩ от 2018 г. насам заради предполагаемо пране на пари и ролята му в руското правителство, съобщи АФП.

Съединените щати и европейските държави засилиха санкциите срещу руските олигарси след нахлуването на Путин в Украйна на 24 февруари.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС