Папката получи кандидатът за премиер Асен Василев

Президентът Румен Радев връчи първия мандат за сформиране на следващо правителство в рамките на сегашния парламент. Папката отиде при ПП като първа политическа сила. Получи я номинираният за премиер в евентуален бъдещ кабинет Асен Василев.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Партията ще разполага със седем дни, за да предложи състав на правителство. Ако той не бъде одобрен, мандатът ще отиде при ГЕРБ-СДС, които вече обявиха, че ще го върнат. След това държавният глава ще трябва да избере трета формация, на която да даде шанс за сформиране на правителство.

„България е в политическа, икономическа и социална криза. Българите изразяват основателни тревоги за високите цени, за нарастващата неизвестност и нестабилност. А реформите, както и средствата по Плана за възстановяване чакат своята реализация. От вчера имаме и външнополитическа криза”, каза държавният глава преди да връчи папката с проучвателния мандат на Василев.

Радев припомни, че при връчването на мандата на ПП за съставяне на настоящото правителство в оставка е предупредил, че „ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система още в първите 100 дни, то статуквото ще потърси своя реванш”.

Президентът подчерта, че очаква адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна и просперираща България.

Асен Василев прие мандата с думите: "За мен това е огромна отговорност. Вече сме наясно, че в кризите, които страната ни трябва да посрещне, е важно да има кабинет. Изключително важно е и той да работи в интерес на гражданите, а не на статуквото и наистина да отстоява българският интерес и независимостта ни - така, както първият кабинет на ПП".

След разговора с държавния глава Василев каза, че първата цел на ПП е да намери политическа подкрепа за следващ кабинет, след което ще бъде обсъждан персоналният му състав.

 

 

„Държим на 121 представители в пленарна зала, които да застанат зад 6-месечната ни програма ни и срещу крупните бизнес интереси, които се опитваха да прокарат през предишното правителство”, отбеляза още номинираният за премиер.

Все още не е ясно какво ще бъде ролята, която Кирил Петков ще заеме в бъдещия проектокабинет, ако успеят да го сформират. 

От тука нататък Асен Василев има 7 дни, в които да защити своето проектоправителство.

 

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.