Тя разкри, че те били свързани със здравето и близките ѝ

През изминалите седем месеца здравният министър проф. Асена Сербезова е разпоредила множество проверки в лечебни заведения в страната, в регионални здравни инспекции и в структури на Здравното министерство. Резултата от тях тя коментира в студиото на „Събуди се”.

„Това са лечебни заведения, за които Министерството на здравеопазването е принципал и е отговорно за това, което се случва там. И е съвсем логично да се поинтересува как се разходват публичните финанси. Няма нищо общо с личностните и професионални качества на уважавани от нас лекари”, уточни тя.

Проф. Сербезова обърна внимание на казуса с проф. Генчо Начев, получил 1 млн. лв. за три години от допълнителни възнаграждения по граждански договори. „Самото взимане на такава сума, след като има съответните документи, отчетени към съответните данъчни власти, не е нарушение”, отбеляза тя.

Но посочи къде точно е нарушението: „Първо сключването на граждански договори, които са за срок от три години. Това, на практика, представлява според колегите от Вътрешния одит прикрит трудов договор. Имало е два граждански договора в сила. Отделно от сумите, които са извън месечното възнаграждение, месечно - чрез заплата и допълнително материално стимулиране, са около 30 000 лв.”.

За болница „Св. Екатерина” здравният министър каза, че от 2008 г. е проверявана само веднъж. За сравнение - лечебното заведение в Роман - три пъти. Дали е имало чадър, тя каза: „Говоря с факти. Изводите може да си направи всеки, който ни гледа”.

Здравният министър разкри, че е получавала обаждания и заплахи по различно време. „За това, че влизам в интересна битка, за това каква ценни са качествата на X, Y и Z. Няма значение кого защитават хората, които ми пишат. Заплахи за живота ми не е имало, но за здравето, за мои близки. Ще си потърся правата, въпреки че кого да уведомя - прокуратурата, която ме обвини за две интервюта…”, каза проф. Сербезова.

Относно разпространението на COVID-19 тя разкри, че към този момент не се налага затягане на мерките. Следи се ситуацията със заболяването. Препоръчително е носенето на маски в градския транспорт. „Влошаване на обстановката вероятно ще се случи през есенния период”, предупреди здравният министър. Тя припомни за наличието на лекарствени продукти, които се използват за лечение на коронавируса. Има и осигурени количества.

Проф. Сербезова разкри, че към момента с нея не са водени разговори за участие в ново правителство на Асен Василев. От ситуацията и от подкрепата поясни, че зависи дали е готова да продължи работата си на здравен министър. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.