Конституционалистът коментира и процедурата по изгонването на руските дипломати

"Когато говорим за правителство, което се формира от парламента или президента, е много важно хората, които се поканват, да знаят какво трябва да свършат". Това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" на NOVA NEWS преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова. На въпрос дали с нея е говорено да поеме поста служебен министър на правосъдието, тя обясни: "Краткият отговор е не, но ако трябва да се пошегувам, ще кажа, че отговарям на условията за министър". 

Доц. Киселова коментира настоящата политическа ситуация от гледна точка на процедурите. "Решението за избиране на правителство се приема с обикновено мнозинство, което означава повече от половината при наличието на кворум. Тоест могат и с 62 гласа, ако влязат 121 народни представители. Ротацията или напускането не се отразяват на кворума, той е 121", уточни тя.

"Свидетели сме на сравнително стриктно спазване на процедурата", допълни още доц. Киселова. Споре днея първата възможна дата за избори е 18 септември, каквато е посочил и президентът Румен Радев в случай, че не се стигне до съставяне на кабинет при настоящия парламент.

Кислеова коментира и изгонването на руските дипломати: „Проблемът не е в ДАНС, а в дейността на политиците, защото беше избързано и не беше направено по най-елегантния начин, за да може да се намали броя на служителите в посолството и от друга страна да не се влошават отношенията повече. Защото те са ввсе пак в по-студен мир, да го наречем,” посочи тя.

Според нея Виенската конвенция не говори за реципрочност от гледна точка на това колкото служители в дипломатическата мисия са от едната страна, толкова да са от другата, а е въпрос на съгласие и преценка на приемащата страна. „И тъй като в миналото ние сме разрешили, сега да искаме да намаляме по този начин без това да е обоснавано, ми се струва прибързано".

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.