Ще бъде изготвена програма от експертни екипи, поясни той

Първите консултации за нов кабинет между ПП и БСП завършиха успешно. Досегашните партньори във властта се договориха да работят за ново правителство. Двете формации отчетоха свършеното в партньорството дотук и направиха заявки да го надградят.

„Постигнахме съгласие по приоритетите на правителството. Надявам се, че ще успеем да направим всичко за интересите на България, както първият кабинет", заяви Асен Василев след края на преговорите. 

Двете партии ще изготвят в кратки срокове програма от експертните екипи, която да бъде приета и на политическо ниво и която да залегне с ясни конкретни срокове и ангажименти за това какво ще се случва отсега до края на годината като реформи, поясни Василев.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова добави, че на срещата са коментирали всичко, което е направено до момента.

„На тази среща отчетохме доброто, което постигнахме за 6 месеца, а то не е никак малко. Дадохме си сметка и за слабостите ни, една от тях беше, че не подготвихме от началото още ясна програма със задачи и срокове", добави тя.

Нинова по време на преговорите с ПП: Нашето мнение съвпада с вашите приоритети

„Министерствата, ресорите ще оставим за втори етап на нашите разговори, по-важно е да подготвим програмата и законодателната рамка, по която ще работи парламентът в следващите 6 месеца", посочи Нинова.

От ПП поясниха, че утре ще бъде проведена среща с представителите на ИТН, които напуснаха партията. 

Започват преговорите за нов кабинет

По темата за изгонените 70 руски дипломати, Нинова каза, че призовават дипломатите на двете страни да направят всичко възможно да не се стига до закриване на посолството и да се нормализира диалогът.

„Дипломатите трябва да си влязат в ролята. Нашите да работят за българския интерес, а руските за интереса на Руската федерация. Нормализирането на отношенията преминава през диалога", каза от своя страна Асен Василев. 

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.