Вижте историята на едно от емблематичните лица на българския преход

Годината е 1979. Борбата между империалистическия Запад и комунистическият Изток се води с всички средства. Основната цел на пропагандата е да представи светът зад Желязната завеса като истински рай. Зад фасадата на общество, в което всеки живее достойно обаче се крият демоните на режима. В сенките и задимените кабинети на репресивните служби.   Едва на 29 години Димитър Луджев влиза в полезрението на Държавна сигурност. Първото му образувано дело е за антидържавна дейност.  В този случай Димитър Луджев не престоява дълго в ареста. Но веднъж попаднал в полезрението на Държавна сигурност трудно може да се избяга. 

Димитър Луджев продължава да работи към Института по история при БАН до 10 ноември. Когато историята започва да се разиграва пред очите му. А той неусетно става част от нея.

Събитията се развиват мълниеносно. По ирония на съдбата още в самото начало в скромната опозиция бързо се инфилтрират конформисти, които рязко са обърнали политическата си ориентация. 

Еуфорията е голяма, изборите идват, но опозицията ги губи. Правителството се оглавява от Андрей Луканов. В момент, в който става неумолимо ясно, че страната е банкрутирала. Още тогава, Димитър Луджев е убеден, че за да се прокарат каквито и да било реформи е необходимо нещо немислимо за първите години на демокрацията. Способността да се води диалог и постигането на компромиси без да се накърнява чистата съвест. 

На 20 декември 1990 година Андрей Луканов си подава оставката. На власт идва коалиционното правителство на Димитър Попов. Вицепремиер става Димитър Луджев, а министър на финансите - Иван Костов.

Как се върти колелото на историята – гледайте в новия епизод на поредицата „Белези от свободата“ и разказа на бившия вицепремиер Димитър Луджев.

Повече гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.