В неделя разговорите продължават с отцепилите се от ИТН депутати

Начало на преговорите за ново правителство с мандата на "Продължаваме промяната". Номинираният за премиер Асен Василев се срещна с представители на БСП и на „Демократична България” в сградата на Народното събрание. Срещите са били за намерения и политики. Имена за министри не са били обсъждани. Партньорите казаха, че са осъзнали грешките си до момента и от понеделник ще започнат да пишат обща програма. На масата за преговори няма да бъдат поканени от „Има такъв народ”.

Ден, след като пак получиха шанс за правителство, от “Продължаваме промяната” потърсиха подкрепа. Първо от БСП.  „Искрено се надявам да намерим допирни точки”, заяви Асен Василев, номиниран за министър-председател от ПП.

„Нека да започнем тези преговори - да се надяваме, че ще дадат резултат”, посочи  Корнелия Нинова, председател на БСП.

Час и половина по-късно резултатът дойде. БСП и “Продължаваме промяната” ще пишат заедно управленска програма.  „Екипи от по 3-ма души да изготвят програма с политически приоритети и законодателна рамка за 6 месеца”, подчерта Нинова.

Вече е ясно и какво ще променят този път, ако пак управляват заедно. „Ще предложим нов начин за вземане на решения с изграждането на секретарият”, категорична е лидерът на БСП.

„Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство”, изрази увереност Василев.

Така с повече оптимизъм от “Продължаваме промяната” потърсиха още един партньор. “Демократична България”. И го намериха.

„Ние потвърдихме нашата готовност да окажем подкрепа”, заяви Христо Иванов, съпредседател на “Демократична България”.

От “Демократична България” също ще се включат в писането на управленска програма. Като ще искат в задачите да се включат съдебната реформа, както и гарантиране на енергийната сигурност на страната ни. ”Тласкането на страната към изборите е безотговорно”, категоричен беше лидерът на ДБ.

Така - с “рамо” от БСП и “Демократична България” от “Продължаваме промяната” имат задачата да намерят липсващите гласове в пленарната зала. Нямало да ги потърсят обаче от “Има такъв народ” - като партия.

„Няма да преговаряме с Тошко Йорданов и Слави Трифонов. Ако депутатите са в състояние ... са добре дошли на разговори”, подчерта Василев.

 „Така да се поставя категорично ясно червена линия - с ИТН няма да водим разговори - е според мен малко пресилено. В рамките на този НС е добре да направим всичко възможно за да има втори кабинет”, подчерта Любомир Каримански, ИТН

Критика за подхода на „Продължаваме промяната” дойде от опозицията. „Виж какво значи изолация - аз не искам с ДПС, Кирил Петков не иска с ДПС, ама и ДПС не ни иска. Ние не искаме БСП, ама и БСП не ни искат. Ние не искаме ПП, ама и те не ни искат. Добре кой от цялата схема е в изолация -  в изолация е българският гражданин”, заяви Бойко Борисов, председател на ГЕРБ.

Кои ще са имената на министрите и ще има ли преразпределяне на силите на "Дондуков" 1 при евентуален втори кабинет - все още било рано да се говориха, обявиха преговарящите партии. В неделя преговорите продължават с шестимата депутати, които напуснаха групата на ИТН.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.