Вижте заветите, оставени ни от монаха будител

Тази седмица в предаването "Иконостас"  децата от СУ "Отец Паисий" в град Куклен разказват за заветите, оставени ни от монаха будител Свети Паисий Хилендарски. 

В историята на всеки народ има личности, които оставят следа. А има и такива, които правят историята достъпна. Които правят историята възможна. Които предават историята като предание. Дават я като храна за тези, които искат да знаят върху какво стъпват, какъв е смисълът на това, което градят, какъв е смисълът на това да надграждат това, което някой друг преди тях – без те да са го чули и видели, е направил.

Такъв е Свети Паисий Хилендарски за нас българите. Оставил е името си като човек, който е създал и написал история. Който е стъкмил всички тези страници, дати и имена – подредил ги е в един своеобразен ред, за да покаже, че има смисъл в това да се наричаш българин и да не се срамуваш. Да покаже, че има нещо, което си струва да бъде надградено. И че то е толкова дълбоко вкопано, толкова вкоренено в земята, върху която стъпваме, че е абсолютно логично и закономерно да градим върху него. Да го открием и да го проумеем. Да разпознаем себе си като част от тази основа, която понякога е невидима.

Да разберем какъв е смисълът на нашия живот – какво означава да съградиш и да се впишеш в градеж, който някой друг преди теб е започнал, и в който има смисъл да бъде продължен, споделен, предаден на децата, които вървят след нас. Това означава да имаш и родова памет и перспектива. Да имаш минало и бъдеще. И всичко това означава да имаш настояще, което да е смислено.

Какви са заветите, оставени ни от Свети Паисий Хилендарски - гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.