ПП проведе преговори с потенциалните си коалиционни партньори

След уикенд на преговори за съставяне на кабинет с премиер Асен Василев, потенциалните коалиционни партньори започват да пишат управленска програма. "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" се договориха да подготвят ясно разписан документ с конкретни задачи и срокове за период от 6 месеца.

За целта трите формации ще излъчат по трима представители от своите парламентарни групи, за да изработят програмата. Към тях ще се присъединят и независими депутати, отцепници от ИТН, с които прговорите бяха вчера. Очаква се структурата на правителството и имената на министрите да бъдат обявени най-късно в сряда. 

Към вече обявени 8 приоритета на “Продължаваме Промяната”, всеки от бъдещите коалиционни партньори ще постави на масата и своите. 

Законът за електронното управление, за обществените поръчки и този за електронната идентификация са приоритетните за  министъра на електронното управление в оставка Божидар Божанов. 

 

 

“Не сме поставяли червени линии и условия. Ние поставихме нашите 4 краткосрочни приоритета и 5 дългосрочни. Приехме в голяма степен и вижданията на нашите партньори каква трябва да бъде управленската програма”, каза Атанас Зафиров от БСП.

“Поставихме няколко теми. Първата е смяната на ръководството на КПКОНПИ. Казахме, че държим и на изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй”, каза в студиото на “Здравей, България” независимият депутат Георги Георгиев. 

Разговорите ще се проведат в експертен състав. Нагласите са те да преминат конструктивно. Дали ще има готова програма в края на деня е рано да се каже, посочиха партньорите. 

“Събираме приоритети от депутати по различни сектори и политики. Работата върви. Не вярвам това да е единственат среща”, каза Лена Бориславова на влизане в НС преди началото на разговорите за изготвяне на управленска програма на бъдещ кабинет “Василев”.

 

 

“Целта на събирането е да подготвим ясна законодателна програма с конкретни приоритети и срокове. Ще работим активно. Ние сме готови с ясни мерки и срокове за тяхното постигане. Ако положим всички усилия, ще имаме един добър кабинет”, каза и правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова. Тя призова “всеки да преглътне егото си и да помисли за бъдещето на страната, защото до края на годината трябва да се извършат ясни и конкретни реформи”.

“Миналата седмица стана ясно, че ако те не бъдат изпълнени парите по Планът за възстановяване няма да бъдат в България”, каза още Йорданова.

В качеството си на юрист  в разговорите се включи и министърът на спорта в оставка Радостин Василев. 

“Идвам да поставя Няколко важни законодателни въпроса, свързани с Българския спортен тотализатор и с българския спорт”, заяви Василев.

Имената на бъдещи министри в проектокабинета партньорите ще се обсъдят едва, след като има готова програма. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.