Според него намаленият ДДС няма да доведе до спад в цената

Ще поевтинее ли хлябът за крайния потребител след премахването на ДДС?  Според производители това няма да се случи. Дори от септември или октомври ще има нов ръст, който може да достигне 3 лева.

От БСП обявиха, че хлябът вече е с 20% по-евтин. Оказва се, че мярката засега е влязла в сила само на места. На този фон в Добруджа дадоха старт на жътвата, но очакванията за силна реколта там не се оправдаха. 

Окончателно: Депутатите приеха 0% ДДС за хляба и брашното

Към момента с 20 процента по-евтин хляб можем да си купим само от големите търговски вериги. На места все още е старата цена и варира между 2.20 и 2.60 лв. за парче хляб. Причината - големите хранителни магазини въвели изпреварващо намалената цена, още преди нулевата ставка на ДДС-то за хляба да е обнародвана в Държавен вестник.

А в малките магазини - цените все още са без промяна. „За съжаление, няма никаква промяна в цената на хляба, а и не виждаме как ще дойде тази промяна с тези цени на горива, ток, зърно, на слабия добив”, коментира Камен Аврамов - собственик на магазин в Монтана.

Въпрос на дни е по-ниските цени да се усетят и в малките магазини, коментираха от БСП. „Няма как да не поевтинеят, когато и 20-те процента ДДС и на хлебопроизводителя, и на брашното е 0, няма логика цената да не поевтинее”, заяви Георги Свиленски.

С влизането в сила на нулевата ставка за ДДС-то на хляба цената може и да остане същата, контрираха производители. „Махаме ДДС-то, но цената, ако я намалим и нея, а всички други разходи се вдигат - като газ, ток, няма никакъв ефект. Няма да има отражение върху крайната цена на продукта”, смята Илияна Василева - хлеброизодител в Лом.

А други са още по-крайни в прогнозите и очакват хлябът дори да поскъпне. „Трябва да има поне още 50-60 стотинки на хляба нагоре, което отива към 3 лева”, смята Димитър Бакалов - хлеброизодител в Благоевград.

Днес в Добрич дадоха старт на жътвата. Очакванията за силна реколта не се оправдават. „За голямо съжаление, претърпя доста катаклизми и есенната суша и замързите, които бяха април и май, на пракитка редуцираха добивите. Имаме една скъпа кампания и се надяваме да покрием разходите”, каза Радостина Жекова, Добруджански съюз на зърнопроизводителите.

От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата успокояват, че към момента цените на брашното са стабилни, което предполага задържане в цената на хляба. „На практика ще имаме едно успокояване на пазара. Няма никакви индикации за стресови движения по отношение на зърното и брашното”, заяви Владимир Иванов.

А от Комисията за защита на потребителите обявиха за NOVA, че започват проверки за цените на хляба в цялата страна.

Очаква се утре в "Държавен вестник" да излезе и решението за нулева ставка на ДДС върху хляба. То ще влезе в сила от петък, но със задна дата - 1-ви юли.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.