Имало е намерение да бъде изграден екокъмпинг

Собственици на терен заградиха част от плажната ивица над „Шофьорския плаж” в близост до подпорната стена на Алепу. Природозащитници припомнят, че ивицата попада в две защитени зони и зона „А” от Черноморското крайбрежие.

Фирмата собственик на терена има намерение да изгради екокъмпинг, в който твърди, че няма да има дори литър бетон. От екоинспекцията в Бургас обаче са спрели действията им, защото трябва да се проведе процедура по оценка на въздействието върху околната среда. Работата обаче започнала без процедурата и затова фирмата е получила акт за административно нарушение и работата е принудително спряна.

ОГРАДИ НА ПЛАЖ АЛЕПУ: Ще се строи ли и какво?

„Нарушението се състои в това,че са започнали монтажни дейности по декинги без проведена процедура по Закона за околната среда, въпреки че на фирмата на 1 юни е изпратено писмо с указания какви действия да предприеме, за да може съответният екоглемпинг да се реализира”, обясни Зинка Стойкова от РИОСВ-Бургас.

„Не сме започнали работа срещу процедурата ОВОС. Започнали сме изграждането на декингите, единствено за палатките. Впоследствие щяхме да сложим единствено еко-той, за което имаме разрешение от Община Созопол”, подчерта собственикът на терена Димитър Димитров.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.