Според него всичко в момента зависи от еманципиралите се депутати, които трябва да решат дали да останат верни на лидера си или на избирателите си

Добре е мнозинството в парламента да не е на ръба и да е повече от 121 депутати. "Вероятноста в петък да има папка с готово правителство е 50 процента. това е моя преценка. В момента везните са на кантар. Всичко зависи как депутатите в НС ще отговорят на нашите призиви - особено тези, които биха желали, но нямат смелостта или нямат свободата да решат в тази насока". Това заяви за "Денят на живо" вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов.

„Необходимо е да има мнозинство на първо време, а не просто да мине едно правителство на малцинството с подкрепа по-малко от 121 души – например през неучастие в гласуване или нещо друго. Но ако нямаш поне 121 души, които застават зад теб с приоритети – било то и за едно програмно правителство с ясен срок 6 месеца – то ти рискуваш да поемеш цялата отговорност , но да не можеш да реализираш нищо”. 

И допълни: „Не е здравословно да си на ръба на 121. В момента има 115 депутати. Ако се проведе гласуване, в което всеки може сам да изрази волята си – тогава ще стане ясно дали има подкрепа или не - на повече от 121. Сега консултациите, които се правят са именно с идеята да се намери мнозинство, което да е повече от 121. При добра мобилизация  - и при 121 също е възможно е да минем през тези месеци – поне да свърши войната.

Според него всичко в момента зависи от еманципиралите се депутати, които трябва да решат дали да останат верни на лидера си или на избирателите си. „Те трябва да преценят защо са в парламента”.

“Това е поредната – и грозна, и обидна реакция на Слави Трифонов. Грозна, защото той не желае да седнем и да поговорим като нормални хора и като политици. И обидна към неговите представители – сякаш те са на въженце и не могат да си говорят с никого другиго и не могат да участват въобще в разговорите за бъдещето на тази страна. А само той трябва да им казва от черния екран какво да направят и кое копче да натискат. Аз бих се обидил от подобно отношение”, коментира последния поста на лидера на ИТН в социалните мрежи Сандоя.

По думите му би било нелепо и недопустимо, ако тези хора биват въвличани в някаква търговия с парии влияние. „Разговорите с тези хора са за бъдещето на България – в рамките на следващите 6 месеца. Във време, в което на страната й е нужен парламент. Не говорим кое е правителството и какъв е персоналният състав. Разбира се важни са приоритетите и програмата. Но мисля, че  с тези хора от групата на ИТН имаме съгласие за програмата и приоритетите”, подчерта той.

И допълни: „Слави Трифонов няма законен брак с тези хора. Те са избрани от гласоподаватели от различни региони в България. Те са застанали с лицето си, името си – зад приоритети и с обещанието към тези хора, че ще работят за доброто им и за тази държава.  Не са застанали там с клетвена декларация „Аз ще направя всичко, каквото Слави нареди от екрана”. Слави много сваля нивото до едни махленски и едва ли не племенни групи, които трябва да са в НС и да се ръководят с един вожд, да не кажа овчар, който да ги ръководи. Не е редно лидерът на една партия да не е в парламента. В нормалните демокрации, към които се стремим – лидерите на основните партии участват активно в дебата вътре в НС или в правителството.

Според него депутатите на ИТН напускат заради „задкулисието”. „Тези хора влизат с една програма, едни обещание, едни очаквания. А им се сервират спуснати отгоре представители в правителството. Мисля, че това е обидно”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.