В понеделник коалицонните партньори се събраха в парламента

Очаква се днес да бъде готова управленската програма на новата коалиция в евентуалния кабинет „Василев”. „Продължаваме Промяната”, БСП и „Демократична  България” се договориха да напишат ясен документ с конкретни цели и срокове за реализация.

Идеята е през следващите 6 месеца 47-ото Народно събрание да успее да промени законите, които са необходими за усвояването на европарите от Плана за възстановяване. Приоритет е и реформата в Антикорупционната комисия.

Най-рано утре ще станат ясни имената на министрите в проектокабинета, както и разпределението на квотите. Кирил Петков и Асен Василев имат срок до петък да реализират мандата. Ако не успеят, президентът ще го връчи на ГЕРБ-СДС.

„Условието е да имаме реален механизъм за борба с корупцията. Много е важно КПКОНПИ да заработи, защото последната една година не сме чули да е свършила, каквото и да било разследване”, каза Атанас Атанасов от „Демократична България”.

„Аз бих предложил, ако нямаме 121 депутати зад нас, да върнем мандата”, каза Настимир Ананиев от ПП.

В случай, че кабинетът получи парламентарна подкрепа, след 6 месеца отново ще потърси оценка от депутатите за свършената работа.

„На практика се съставя програма за 6 месеца, след което трябва да се прецени дали да се иска вот на доверие”, каза още Атанасов.

След финализиране на програмата, започват и разговорите за състав на кабинета.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.