Темата разпали отново страстите между бившия премиер Бойко Борисов и вътрешния министър в оставка

Вътрешният министър в оставка Бойко Рашков също отговори на обвиненията на опозицията за търговия с гласове. Той обяви, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма морално право да говори за избори. И посочи, че схемите за купен вот са създадени в партийни централи.

Темата „Купен вот” разпали отново страстите между бившия премиер Бойко Борисов и вътрешния министър в оставка Бойко Рашков. Борисов каза, че полицията е пресирала гласоподаватели да не гласуват за тях на частичните местни избори в неделя.

„Борисов и такива като Борисов нямат морално право да говорят въобще за избори, защото това уродливо явление „купуване и продаване на гласове” не е създадено от МВР”, отговори Бойко Рашков.

Снимка: БГНЕС

Посочи, че схемите били създадени в партийни централи. И обяви, че под негово ръководство МВР е пресякло търговията с вот.

„Те проявиха смелост и кураж да се противопоставят на този, който допреди 1 г. след всички избори излизаше и казваше, аз победих. И никой не го питаше как победи, с колко пари на глас купен победи. Това честно ли е?”, каза Рашков.

Той разсея съмненията, че структурната реформа в МВР предвижда служители да останат без работа.

„Съкращения няма. Съкращения не са направени. Направени са минимален брой съкращения. Съкратени са административни длъжности в Регионалните дирекции, които са 27 на брой. Не означава съкращение на човек, който може да остане без работа”, каза Рашков.

Снимка: БГНЕС

Разкритикува обаче парламента, който 5 месеца не е успял да избере председател на КПКОНПИ след оставката на Сотир Цацаров. Рашков е номинацията на „Продължаваме Промяната” за шефския пост.

„Вече няколко месеца този държавен орган, наречен КПКОНПИ, не знам защо, няма ръководство. НС трябваше да избере председател. По такъв начин Народното събрание едва ли е добър пример за българските граждани и общество как трябва да се спазва законът”, заяви Рашков.

Вътрешният министър в оставка поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин и се поклони в чест на загиналите при изпълнение на професионалния си дълг служители по случай празника на МВР.

„За век и половина в МВР се създаде практика и ние черпим от нея, за да се справяме със съвременните предизвикателства и да прогнозираме някои бъдещи събития", каза Рашков.

Силовият министър обеща техническо обновяване в МВР.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА