Съзнателно или не съвсем, посягаме към напитката, защото повишава нивата на енергия в организма

Повече от  2 млрд. чаши кафе биват изпивани всеки ден, което превръща ароматната напитка в една от най-консумираните в света. Макар кафето и ободряващите му свойства да са добре познати от векове, то в общественото пространство въпросът за неговите ползи за здравето продължава да бъде широко дискутиран

Може ли пиенето на кафе да е полезно за вашето здраве и колко чаши на ден е допустимото количество? Отговорите на тези въпроси ще потърсим в следващите редове.

Какви са здравословните ползи от консумацията на кафе?

Ако сте от хората, които всяка сутрин се събуждат с мисълта за ароматна чаша от любимата ободряваща напитка, то имаме добри новини за вас. През годините науката е отделила значително внимание на кафето и са проведени редица изследвания, които показват, че то може да има реални ползи за здравето на човешкия организъм, когато се приема в умерени количества.

Една от най-известните сред тях е повишаването на нивата на енергия в организма. Именно затова, съзнателно или не съвсем, посягаме към него, когато се почувстваме уморени от работните задачи или искаме да се разсъним бързо сутрин. Причината за този ободряващ ефект е, че кафето, както добре знаем, е източник на кофеин - стимулант, който ни прави по-енергични и намалява усещането за умора.

Според няколко проучвания, консумацията на кафе може да намали риска от развитието на диабет тип 2. Смята се, че то има позитивно влияние върху мозъчните функции и че пиенето на кафе би могло да предпази от неврологични заболявания като болестта на Паркинсон и деменция, например.

Хората, които търсят начини за регулиране на теглото, вероятно са чували за ползите, свързани с отслабването. Това твърдение не е просто популярен мит, но се доказва и от направените по темата проучвания. В допълнение, консумацията му, освен че може да повлияе положително за намаляване натрупването на мазнини, ни прави и по-физически активни. Последното също има пряка връзка с това да поддържаме теглото си в норма и да бъдем здрави.

Интересни са и изводите, до които учените са достигнали, изследвайки влиянието на кафето върху депресията. Според едно от тях, консумацията на една чаша от кофеиновата напитка дневно намалява риска от развитие на депресия със 17 %.

Смята се, че кафето може да удължи продължителността на живота, именно благодарение на множеството му полезни свойства. На този етап обаче това е по-скоро хипотеза, отколкото единодушно мнение на учените, потвърдено от солидни доказателства.

Какво количество кафе на ден е полезно?

Това са само част от ползите, които умерената консумацията на кафе може да осигури за здравето. Здрав възрастен не бива да приема повече от 400 мг кофеин дневно. В зависимост от типа на кафето, съдържанието на кофеин варира, но е препоръчително да не надвишавате повече от 4 чаши на ден.

Ако прекалите,  възможно да изпитате неприятни симптоми като ускорен пулс, гадене, световъртеж, стомашно разстройство и др. Затова експертите съветват да консумирате любимата напитка с марка и да се радвате на ободряващия ѝ вкус.

Ако и вие искате да се насладите на предимствата на вкусното кафе, в онлайн магазин за кафе, кафе машини и аксесоари - Coffeespot ще откриете богат избор от възможности.