Министерството на финансите и ГЕРБ с взаимни обвинения заради намалените средства по Плана за възстановяване

Взаимни обвинения между Министерството на финансите и ГЕРБ заради намалените средства по Плана за възстановяване. 

Сутринта Бойко Борисов обяви, че страната ни губи 578 млн. евро и обвини за това кабинета "Петков" и служебното правителство. От МФ пък отговориха, че по време на управлението на Борисов е подписана рамка, в която е залегнало решението 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъде преизчислено на базата на реално отчетения икономически растеж през 2021 г.

МФ: Правителството на Борисов е виновно за намалените средства по Плана за възстановяване

„Данните за този растеж са финализирани към юни 2022 г., на базата на което е направено намалението за страната ни, защото България има по-добри икономически показатели от средните за ЕС", обясняват от ведомството.

Борисов: Най-мащабното купуване на гласове в историята се провежда в парламента

В отговор на това от ГЕРБ заявиха: "Известно е, че Бойко Борисов и неговите правителства са виновни за всички минали, настоящи и бъдещи управленски провали на Асен Василев и “промяната”. Това, което се опитваме да разберем е, защо година и половина преди крайния срок за сключване на договори по Националния план за възстановяване, правителството Петков - Василев не е сключило нито един договор и не е платило и една стотинка. Това е същественият въпрос", се казва в позицията на партията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.