Нещата в Северна Македония в момента са много сериозни, каза още той

В Северна Македония поискаха оставката на Буяр Османи, защото е забавено публикуването на френското предложение. От Македонския дипломатически съюз казаха, че искат оставката му, защото Османи е казал, че ако не се приеме френското предложение и не стартират преговори, ще има междуетническо напрежение. Темата за „Денят на живо” коментира журналистът Николай Кръстев.

Според него перспективата за междуетническо напрежение в РСМ не е за подценяване. „Албанците на Балканите живеят в едно културно и икономическо пространство, което е между Северозападна Македония, родината майка Албания, източната част на Черна гора и Косово. Те имат възможност за пътуват помежду си и затова европейското решение е добро не само за албанците, но и за всички в нашия регион”, каза той.

Ковачевски: Парламентът ще реши за френското предложение

„Подобни изказвания дават една доста мрачна перспектива, че може да се стигне до това. Все пак РСМ е член на НАТО и като такъв не виждам такава възможност. Но това, че тя ще бъде поставена под атаки от хора от миналото, това е сериозен въпрос, защото и партията на Пасиев „Левица” не е случаен проект”, добави Кръстев.

По думите му всички, които протестират в последно време в РСМ са „онези, които палеха американското посолство преди малко повече от 20 години в страната”. „Това са тези хора, които създадоха напрежение със Запада по време на конфликта както с Косово, така и по време на гражданската война през 2001 г.”, смята той.

Според него Балканите стават „един особен ъгъл на напрежение”. „Затова може би е добре, колкото и да е трудно на РСМ, тя да вземе лидерско решение. У нас също има притеснения. Всеки гледа по своя начин на френското предложение”, коментира журналистът.

Шарл Мишел на посещение в Скопие

„Нещата в Северна Македония в момента са много сериозни. Ескалират много кръгове, които не искат да видят РСМ стабилна”, заяви Кръстев.

Според него протестите от последните дни са антиевропейски. „Има много хора, които не искат РСМ да поеме по пътя към ЕС. Това не трябва да се забравя. ВМРО-ДПМНЕ е в настъпателен ход към взимане на властта още от април, когато започнаха първите големи митинги. Тази партия непрекъснато иска да има проблеми, за да може тя в един момент да се върне във властта, но дали е готова е друг въпрос”, добави той.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.