Очакванията са утре да стане ясно какво точно залагат те за следващите 6 месеца

Втори ден „Продължаваме Промяната" и партньорите им пишат управленска програма. Това време не се оказа достатъчно, за да я финализират. Заявките бяха, че днес тя ще бъде готова и представена.

Текат финалните забележки и корекции по нея, като очакванията са утре да стане ясно какво точно залагат коалиционните партньори за следващите 6 месеца.

Акцент в проектодокумента е бързото приемане на закони, обвързани с парите по Плана за възстановяване. Те са общо 22, а приемането им ще гарантира първия транш от милиардите, които България чака от Европа.

Най-голямата неизвестна е ще успеят ли „Продължаваме Промяната" и партньорите им да намерят гласове за ново правителство. Опозицията е категорична, че тече мащабна търговия с гласове.

Повече от 50 са ключовите законопроекти, които ще влязат в програмата с хоризонт за следващите 6 месеца. Приемането на половината от тях би гарантирало авансовите плащания по Плана за възстановяване и устойчивост, обясниха преговарящите. „Условието е да бъдат създадени такива условия при които да има да реален механизъм за борба с корупцията. Много е важно КПКОНПИ да заработи, защото последната една година не сме чули да е свършила, каквото и да било”, заяви Атанас Атанасов.

Атанасов: Специалните служби не трябва да участват в политическите боричкания

За подкрепа на кабинета трите партии все още търсят нужния брой гласове.  Погрешно обаче е според партньорите да се разчита на процедурни хватки с падане на кворума в залата. 

„Личното ми мнение е, че това не трябва да се случва. Трябва да имаме  стабилно  мнозинство, за да можем да приемем всички закони, които сме избрали за приоритет”, каза Настимир Ананиев.

„Аз бих препоръчал, ако нямаме 121 човека зад нас, да върнем мандата”, коментира той.

„Би било добре да е със 121 депутати и да е ясно, че в залата има мнозинство, което да подкрепя законодателството, защото добре, ще се избере правителство, но оттам нататък трябва да се приемат закони”, посочи Атанас Атанасов.

ПРЕГОВОРИТЕ ЗА КАБИНЕТ: Независими депутати ще подкрепят ПП под условие (ОБЗОР)

В случай, че кабинетът получи парламентарна подкрепа след изтичане на 6-месечната програма е твърде вероятно да потърси оценка за свършената работа отново от залата.

„При условие, че се прави програма за 6 месеца, трябва да има нещо след тези 6 месеца. Най-разумното е да се потърси вот на доверие”, категоричен беше Атанас Атанасов.

След финализиране на програмата, започват и разговорите за съства на кабинета. Срокът, до който „Продължаваме Промяната” трябва да изпълнят мандата си, е петък.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.