Той отдавна е обявен за най-чистият източник на енергия

Няма как да говорим за мобилност, без да споменем енергийния източник на бъдещето, който може да захранва нашите автомобили, кораби, самолети. От него накрая остава само вода. Звучи твърде хубаво, за да е истина. Магическата тайна е… водородът.

Той отдавна е обявен за най-чистият източник на енергия. Днес почти целият наличен водород се използва за производство на торове и минерално масло. Винаги обаче е било по-лесно и евтино да използваме изкопаеми горива. Но това се променя. Светът осъзнава задаващата се климатична криза. Така компании и дори цели държави се ангажират с това не само да намалят емисиите си, но и да достигнат нетна нула.

Водородът може да се използва изключително ефективно при превоза на тежки товари. Проучвания показват, че почти всички контейнерни кораби могат да работят с водородни клетки. Вече са разработени и обещаващи пилотни проекти, насочени към това нововъведение.

Същото важи и за авиацията. През 2020 г. излетя първият комерсиален самолет с водородно задвижване.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Ускорение“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 21.25 ч. и вторник от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.