Вижте каква е основната причина за това

Природният газ в Европа продължи да поскъпва и в началото на търговията във вторник. Близкосрочните фючърси на нидерландския газов хъб TTF поскъпнаха за кратко до 169 евро за мегаватчас, достигайки ново най-високо ценово ниво от 9 март насам.

Основната причина за продължаващото от средата на юни поскъпване на природния газ се дължи на инвеститорските опасения, свързани с ограниченото предлагане на синьото гориво.

Последното възходящо движение на цените се дължи на започналата от във вторник стачка в редица норвежки петролни и газови находища, която през следващите дни ще се разраства и към други находища, което може да доведе до намаляване на газовото производство. Русия пък намали през последните седмици газовите потоци през най-големия си газопровод "Северен поток 1" за ЕС с 60%. "Северен поток 1“ също така трябва да бъде напълно затворен за годишното си спиране за поддръжка в периода между 11 и 21 юли като германските власти предупреждават, че газопроводът може да не се върне в работен режим след т. нар. от Русия "годишна поддържка". 

Репортер: Моника Доневска

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.