Страната вече е подготвена за зимата

Русия намали драстично газовите потоци към Германия. Към 4 юли хранилищата в Германия са пълни на 62%, което е с 0,42% повече спрямо предходния ден. В средата на март само 24% от капацитета им бе запълнен, към Великден беше 30%, а в средата на май – 41%. Това означава сериозно повишение на нивата в последния месец и по-високо равнище в сравнение със същия период миналата година.

Германия се нарежда на четвърто място сред страните с най-големи газохранилища в света. Само в САЩ, Украйна и Русия капацитетът е по-голям.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че целта на страната му е да достигне 80% пълен капацитет на хранилищата до октомври и 90% до декември, но засега изглежда, че най-голямата европейска икономика ще се справи идната зима дори и без такива количества.

Страната е зависима от Русия, като преди войната в Украйна разчиташе на Москва за 55% от общия внос на газ.

Ръководителят на германския енергиен регулатор Клаус Мюлер все пак предупреди, че предоставените от правителството кредитни линии на стойност 15 млрд. евро за закупуване на газ за хранилищата може да се окажат недостатъчни.

Всичко това се случва, след като руската държавна компания „Газпром“ обяви през юни, че намалява с 60% потока на газ към Германия по „Северен поток 1“, преминаващ през Балтийско море. Тогава говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че намаляването на доставките не е умишлено, а е свързано с проблеми с поддръжката. „Газпром“ твърди, че има проблеми с оборудването, което е блокирано в Канада заради западните санкции спрямо Русия.

Репортер: Моника Доневска

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.